Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter október 8-án azt mondta, hogy a helyzet Oroszország és Egyesült Államok között most sokkal veszélyesebb, mint a hidegháború volt.

 

Ahogy fogalmazott:

 

Tévedés azt gondolni, hogy ez a helyzet olyan, mint amilyen hidegháború volt. A mostani időszak sokkal veszélyesebb.

 

Mivel a legtöbben úgy gondolhatjuk, hogy a hidegháború volt messze a legveszélyesebb időszak, amit ismerünk, Steinmeier kijelentése megdöbbentőnek hathat. Nagyon fontos megérteni mire utal, nem csak azért, mert ő egy meghatározó ország külügyminisztere, hanem mert egy okos ember.

 hirdetes_810x300  

 

Steinemeier az interjúban Oroszország szíriai beavatkozásáról, az orosz amerikai patthelyzetről és a megdermedt, de még mindig feszült ukrán konfliktusról beszélt. (…)

 

_91928074_hi035107812_bbc
Forrás: BBC.com

Papíron, az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Aszad-rezsim megbuktatása irányában, míg az oroszok védelmükbe veszik ugyanazt. A harcok most Szíria legnagyobb városában, Aleppoban folynak. Az orosz erők, úgy tűnik, megpróbálják ellenőrzésük alá vonni a várost.

 

Az USA az Aszad-ellenes erők bástyájaként látja a várost, és nem akarja, hogy az elessen. Oroszországnak azt kell eldöntenie, hogy marad és harcol, vagy visszavonul. Egyik oldal sem ismeri a másik szándékait, de mindketten úgy gondolják, hogy Aleppo a kritikus pontja, ha nem egyenesen a döntő csatája ennek a konfliktusnak. (…)

 

Másfelől,  Szíria nem annyira fontos az orosz és amerikai nemzetbiztonság számára. Nem lényegtelen, de egy Szíriában elszenvedett vereség vagy kapituláció nem fogja megváltoztatni a két ország között fennálló hatalmi egyensúlyt. (…)

 

Az Egyesült Államok megengedhetné magának, hogy visszavonuljon. Oroszország számára ez már nehezebben, de még így találhatnának kellő indokot a támadások mérséklésére vagy leállítására.

 

aid-truck-bombing-4-superjumbo_nytimes_com
A lebombázott ENSZ segélykonvoj , ai Aleppoba szállított volna ellátmányt a civil lakosságnak. Az USA szerint orosz gépek lőtték ki a járműveket és háborús bűncselekményekkel vádolja Moszkvát. Forrás: NYtimes.com

 

Az ukrajnai konfliktus azonban Oroszországnak létkérdés, míg az USA számára másodlagos. Ezért sokkal veszélyesebb, mint a szíriai helyzet. Oroszország szemében Ukrajna egy harmadik fél által uralt ország, amelynek erői alapvető fenyegetést jelentenek az orosz nemzetbiztonságra.

 

Az USA-nak Ukrajna most még másodlagos kérdés, ami idővel prioritássá fejlődhet. Az Egyesült Államok külpolitikájának lényege az első világháború óta az, hogy megakadályozza Európa és Oroszország egyetlen hatalmi erővé történő egyesülését, kombinálva azok technológiai erősségeit és erőforrásait, ami már fenyegetné az USA érdekeit.

 

Ezért, ha Oroszország visszatérne korábbi álláspontjához, miszerint megpróbálja uralma alá hajtani az Európai–félszigetet, ez a kérdés [az USA számára] prioritást jelentene. Ha az oroszok megszállják Ukrajnát, és bázisként használják, hogy veszélyeztessék a volt csatlós államokat, az növelné [az ukrajnai konfliktus] fontosságát [Amerika számára].

 

pww2
Ukrán katonák vonulnak a frontra. Forrás: WhatDoesItMean.com

 

A Hidegháború Németországra összpontosult, és Nyugat-Európa lerohanása szovjet részről egyáltalán nem volt túlzás. Mivel az USA a tengeren túlról védte Nyugat-Európát, ezért hagyományos haderő tekintetében a gyengébbnek tűnt a szovjetekkel szemben. Ezért vált az amerikai stratégia részévé, legalábbis hivatalosan, a nukleáris fegyverkezés (…). (…) Ez az, ami miatt a hidegháború nem vezetett fegyveres összecsapáshoz. (…)

 

Úgy hiszem, ez Steinemier nézőpontja. A kritikus félelmek és érdekek összefolyása paradox módon csökkenti a [hagyományos] konfliktus esélyét, de növeli egy nukleáris háború valószínűségét. Ma az USA és Oroszország közti súrlódások témái egyik országnak sem prioritások, Szíria a legjobb esetben is csak másodlagos kérdés, Ukrajna pedig valójában csak Oroszországnak fontos. Ez nem vezethet nukláris háborúhoz, ennélfogva mindkét oldal nagyobb kockázatot vállal, mint amit a Hidegháború alatt vállaltak Közép-Európában.

 

Épp ezért a helyzet most sokkal veszélyesebb, mert a tét sokkal kisebb. A tét kisebb voltából pedig az következik, hogy nő egy USA és Oroszország közti háborús konfliktus esélye.

 

Steinmeier észrevételei helyesnek tűnnek. A kérdés az, hogy mit tervez tenni ellene.

 

GeopoliticalFutures.com – GeorgeFriedman: Germany Warns of the Danger of War

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!