(…)

888.hu: Matteo Renzi előre bejelentette, hogy ha elutasítja a népszavazás a javaslatát, akkor lemond a miniszterelnökségről. Renzi bukása után, kormányra kerülhet-e a legnagyobb, populistának tartott olasz ellenzéki erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és ennek milyen következményei lehetnek?

 

K.Z.: Mivel Renzi bukása szinte biztosra vehető, ezért erre az esetre már létezik egy olyan forgatókönyv, aminek az a célja, hogy megakadályozza az olasz ellenzék legnagyobb erejének, az Öt Csillag Mozgalomnak a kormányra kerülését. Az előzetes hírek szerint most ugyanazzal az eszközzel él majd az olasz baloldali kormány, mint amelyet 2011-ben, Berlusconi bukása után már használtak.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy a Renzi kormány bukása utánra egy szakértői kormány hatalomba helyezését akarja majd elérni a baloldal. Egyébként Olaszországon kívül, máshol is van példa a szakértői kormányzással manipuláló politikai megoldásra. Romániában éppen most is egy szakértői kormány van hatalmon.

 hirdetes_400x285  

 

Olaszországban 2011-ben Mario Monti, volt Goldman Sachs bankár már alakított szakértői kormányt. Ez alapján nagyon valószínű, hogy most megint egy volt bankár kap majd kormánymegbízási feladatot.

 

Olaszország és az olasz baloldal egyébként érdekes módon különösen szorosan kapcsolódik a Goldman Sachs Bankhoz. Például Barrosó is ehhez a bankhoz ment dolgozni, az EU után, és az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, Mario Draghi is ennél a banknál dolgozott korábban. Az olaszországi népszavazás igazi tétje, hogy szakértői kormány alakul-e Renzi bukása után vagy pedig előrehozott választás révén az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) jut kormányra, amely akkor beváltaná egyik legfőbb politikai ígéretét és kiléptetné Olaszországot az euró övezetből.

 

Az Ötcsillagos mozgalom, arra az esetre, ha nyerne, azt ígéri, hogy kettévágja az eurozónát, bevezetve a mediterrán eurót, amelyet aztán angol és magyar mintára leértékelnének. Az Ötcsillag azt a példát követné, ahogy Keynes a második világháború után leértékelte az angol fontot, illetve ahogy Matolcsy 2010 után a leértékelte a forintot Magyarországon.

 

Ezzel a leértékeléssel pedig elérnék, hogy elinflálódjon Olaszország jelenlegi, hatalmas méretű adósság állománya. Persze az EU északi tagállamainak ez a gazdaságpolitikai megoldás nem fog tetszeni, hiszen ezeket a hiteleket ők nyújtották, az ő pénzük van ezekbe kihelyezve.

 

888.hu.: Ha Olaszország kilépne az euró övezetből, az milyen következményekkel járna az EU működésére nézve és hogy érinthetné Magyarországot ez az új helyzet?

 

K.Z.: Ha az olasz Öt Csillag Mozgalom sikerrel járna és így a Brexit után megtörténne az eurozóna kettéválása, vagy ha akár csak egy-két ország is, de kilépne az euró övezetből, az a jelenlegi formájában ismert Európai Unió megszűnését eredményezné. Az olaszok euróval kapcsolatos lépése lehetetlenné tenné, hogy a jelenlegi Brüsszeli és Berlini elitek akaratának megfelelően tovább mélyüljön az Unió.

 

Nagy tehát a tétje az olaszországi történéseknek. A baloldal mindent el fog követni, azért, hogy Olaszországban Renzi bukása után csak szakértői kormány alakulhasson, mert egyedül így biztosíthatják, hogy ne kezdjen eldőlni az eurozóna dominó.

 

Ha az olaszok kilépnének az euró zónából, az azonnal maga után vonná, hogy a spanyolok, a görögök, a portugálok és a franciák is ezen gondolkodjanak. Az olasz kilépés az euró övezetből ráadásul közvetlenül és érezhetően is segítené Marine Le Pen választási győzelmét a májusi francia választásokon.

 

Ha Marine Le Pen nyerne, akkor azzal kettészakadna az EU, mivel megszűnne az unión belül eddig mindent meghatározó francia-német hatalmi tengely. Az unió szervezet és működése is megváltozna. Egy a mostanihoz képest sokkal lazább Európai Uniós együttműködés jönne létre, amelyben az északi euró övezete Németország vezetné, míg a mediterrán euró övezetet Franciaország.

 

Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy maradjon az euróval kapcsolatos történéseken kívül, mivel az eurót terhelő pénzügyi terhek és adósságállományok hatalmas méretűek.

 

(…)

 

888.hu – Kiszelly: Renzi bukása után az olasz Öt Csillag Mozgalom Matolcsy monetáris politikáját másolná, Ausztriában pedig győzhet az Osztrák Szabadságpárt az elnökválasztáson

 

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!