Az olaszországi népszavazás eredménye három dolgot jelent. Először, az Európai Unió lassú bomlása tovább dübörög előre. Másodszor, Olaszország elkötelezte magát egy lázadás mellett mint a belső viszonyok, mind az EU ellen, és ez nem csak az EU számára kihívás, hanem Németország számára is.

 

Harmadszor, ez [a referendum]  jelentős politikai váltás kezdete az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságában.

 

Olaszországban 2017-ben választások lesznek, és egyelőre nem tudni, hogy a politikai elit képes-e megtartani az irányítást, vagy bekövetkezik az Öt Csillaghoz és az Északi Ligához hasonló politikai pártok hatalomátvétele, amelyek a nacionalista gazdaságpolitika hívei és felülvizsgálnák Olaszország kapcsolatát az EU-val.

 hirdetes_400x285  

 

A törés már megtörtént, és a nacionalista hangulat egyhamar nem fog enyhülni. Ez fogja a jövőben alakítani az olasz politikát, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon. Egyértelműnek látszik, hogy Olaszország nem az eddig járt úton halad tovább.

 

(…) Azzal, hogy felajánlotta lemondását, ha a népszavazás elbukik, Renzi kihagyhatatlan lehetőséget teremtett az olasz nacionalista pártoknak, hogy befolyást szerezzenek. A rendszerellenes Öt Csillag mozgalom és az Északi Liga a javasolt reformokat a kampány során Renzi kormánya iránti bizalmi szavazássá alakítsa. Bevált.

 

(…) Renzi lemondása jövőre előrehozott választásokat hoz. Lehetséges, hogy a politikai elit ezt a választást is elveszíti, és ennek eredményeként az Öt Csillag mozgalom kerül hatalomra. Ez a forgatókönyv (…) megváltoztatja az olasz belpolitika folyását és Róma Brüsszelhez és Berlinhez fűződő kapcsolatát.

 

A befektetők nem akkor veszítik el a bizalmat, mikor kormányváltás van, hanem akkor, mikor rendszerváltozás történik (…). Néha ez egyik napról  a másikra történik, és a piacok már másnap reagálnak. Néha pedig tovább tart. Ez történik most Olaszországban. Az elit lépéseinek lényege az lesz, hogy megnyugtassa a befektetőket.

 

Ez a taktika hetekig fog működni, talán hónapokig. De Renzi távozása nem a vége a politikai felkelésnek Olaszországban, hanem a kezdete – és lökéshullámait Berlinben és az egész euróövezetben érezni fogják.

 

renzi
Matteo Renzi.

 

GeopoliticalFutures.com –  Antonia Colibasanu and Jacob L. Saphiro: Italy’s „NO” Vote

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!