Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 23 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Szemle

GF: Ezt Berlinben és az egész euróövezetben érezni fogják

 

Az olaszországi népszavazás eredménye három dolgot jelent. Először, az Európai Unió lassú bomlása tovább dübörög előre. Másodszor, Olaszország elkötelezte magát egy lázadás mellett mint a belső viszonyok, mind az EU ellen, és ez nem csak az EU számára kihívás, hanem Németország számára is.

 

Harmadszor, ez [a referendum]  jelentős politikai váltás kezdete az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságában.

 

Olaszországban 2017-ben választások lesznek, és egyelőre nem tudni, hogy a politikai elit képes-e megtartani az irányítást, vagy bekövetkezik az Öt Csillaghoz és az Északi Ligához hasonló politikai pártok hatalomátvétele, amelyek a nacionalista gazdaságpolitika hívei és felülvizsgálnák Olaszország kapcsolatát az EU-val.

 

A törés már megtörtént, és a nacionalista hangulat egyhamar nem fog enyhülni. Ez fogja a jövőben alakítani az olasz politikát, függetlenül attól, hogy ki van hatalmon. Egyértelműnek látszik, hogy Olaszország nem az eddig járt úton halad tovább.

 

(…) Azzal, hogy felajánlotta lemondását, ha a népszavazás elbukik, Renzi kihagyhatatlan lehetőséget teremtett az olasz nacionalista pártoknak, hogy befolyást szerezzenek. A rendszerellenes Öt Csillag mozgalom és az Északi Liga a javasolt reformokat a kampány során Renzi kormánya iránti bizalmi szavazássá alakítsa. Bevált.

 

(…) Renzi lemondása jövőre előrehozott választásokat hoz. Lehetséges, hogy a politikai elit ezt a választást is elveszíti, és ennek eredményeként az Öt Csillag mozgalom kerül hatalomra. Ez a forgatókönyv (…) megváltoztatja az olasz belpolitika folyását és Róma Brüsszelhez és Berlinhez fűződő kapcsolatát.

 

A befektetők nem akkor veszítik el a bizalmat, mikor kormányváltás van, hanem akkor, mikor rendszerváltozás történik (…). Néha ez egyik napról  a másikra történik, és a piacok már másnap reagálnak. Néha pedig tovább tart. Ez történik most Olaszországban. Az elit lépéseinek lényege az lesz, hogy megnyugtassa a befektetőket.

 

Ez a taktika hetekig fog működni, talán hónapokig. De Renzi távozása nem a vége a politikai felkelésnek Olaszországban, hanem a kezdete – és lökéshullámait Berlinben és az egész euróövezetben érezni fogják.

 

renzi
Matteo Renzi.

 

GeopoliticalFutures.com –  Antonia Colibasanu and Jacob L. Saphiro: Italy’s „NO” Vote

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket