A humanizmusról és a szolidaritásról nem elegendő csupán beszélni, de a megfelelő pillanatban cselekedni is kell.

 

Placid atya azt mondja, hogy ő volt a Gulág legboldogabb rabja. De ki is az a Placid atya? Magyar, bencés rendi szerzetes. Koholt vádak alapján – „bolsevikellenes propagandáért” – elítélték, és tíz évet töltött a szovjet munkatáborokban. Mindezt mosollyal az arcán tűrte, mert úgy vette, hogy a börtönben töltött idő Krisztusnak tett szolgálat. Akárcsak egy küldetés. „Nekem az volt az életfeladatom, hogy tartsam a lelket a fogolytársaimban. “

 

Amikor a -35 fokban megérkezett a lágerbe, négy tanácsot fogalmazott meg a túlélésre:

 

 hirdetes_400x285  
  1. A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember.
  2. Észre kell venni és tudatosan keresni kell az élet apró örömeit.
  3. Nem gondolhatjuk, hogy jobbak vagyunk másoknál, de a kellő pillanatban meg kell mutatnunk, hogy ez így vagy.
  4. Akinek van kibe kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi, hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy Ő is a túlélésünket akarja.

 

Placid atya túlélte a Gulágot, és tíz év után hazatért. Annak ellenére, hogy három diplomája volt, csupán egy mosodában dolgozhatott. Nemrég ünnepelte a 100. születésnapját, és senkire sem haragszik. (…)

 

A kassai Salkaházi Sáráról hallottatok? (…)

 

(…) A második világháború idején apácaként az üldözöttek oldalára állt, több ezer ruszinnak és budapesti zsidónak segített, mert hitte, hogy a kereszténységet nem lehet összekötni a nácizmussal és a zsidóellenes törvényekkel.

 

 „Nem a dinamit, nem az ekrazit és nem is a bombák pusztítanak, hanem a meggyőződés, ami irányítja őket: a gyűlölet. A gyűlölet fájdalomba és szomorúságba taszít minket. Határokat épít és sorompókat enged le, nemzeteket űz egymás ellen…A szeretet felszárítja a könnyeket, és vigasztal. Mi szeretetet akarunk”

 

írta az egyik cikkében. 1944-ben Salkaházi Sárát a nyilasok a Dunába lőtték. 45 éves volt.

 

E két élettörténetnek a tanulsága, hogy a humanizmusról és a szolidaritásról nem elég csupán beszélni, de az adott pillanatban cselekedni kell. Akkor is embernek kell maradnunk, ha sokszor nem biztonságos.

 

DenníkN, Gazdag József: Placid a Sára

Nyitókép: válasz.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!