Csokit nem eszik, mert attól nő a feneke, de rendszeresen eljár sörözni és úszni a 96. születésnapját hétfőn ünneplő Keleti Ágnes. A legidősebb magyar olimpiai bajnok ma is meg tudja csinálni a spárgát, négy nyelven beszél és olvas, utóbbihoz szemüveg sem kell neki.

 

20170107keleti-agnes-melbournei-olimpia-gyoztes15
Fotó: Szabó Gábor – Origo

(…)

 

(…) „A férfiaké a gyengébb nem, nem a nőké. Ha a férfiaknak kellene gyereket szülni, nem sok pici születne. A második világháborúban az erkélyünkről néztem, ahogy a férfiak vonulnak a háborúba, ma pedig már a nők is mennek. Nincs olyan, hogy kevesebbet érnének a nők.”

 

Közben előkerülnek a szobából a melbourne-i olimpiai aranyérmek, a három egyéni számban nyert arany (a negyediket csapatban nyerte).

 hirdetes_810x300  

„Ezeket hol kaptam?” – kérdezi.

„A melbourne-i olimpián” – segítünk.

„Ó igen, Ausztráliában. Utána kint is maradtam a családommal, a nővéremék kint éltek, miért jöttem volna el a családomtól?

 

(…)

 

 „Mindig is élni akartam, ez segített át a nehézségeken. A hosszú élet titka, hogy nem szabad tükörbe nézni” – mondja, majd felpattan, kihúzza magát, csípőre teszi a kezét, és a szemben lévő tükörnek hátat fordítva, teljes torokból hahotázva elvonul előtte.

 

Nem mi vagyunk az ételért

 

Reggel 10 órakor kel, grépfrútot reggelizik, tejes kávét iszik, majd a gondozójával elmennek sörözni. „Van itt egy kedvenc helyünk, egy olasz étterem, oda járunk meginni egy-egy sört, hogy az ebédnek helyet csináljon.”

 

(…) A csokit nem szereti, azt mondja, attól nő a feneke. „Nem mi vagyunk az ételért, hanem az étel van értünk. Okosan eszem, ezért nincs hasam.” 

 

Fizikailag valóban kifogástalan állapotban van, igyekszik sokat sétálni, hetente többször jár úszni. Amikor megkérdezzük, hogy mikor csinálta meg utoljára a spárgát, így válaszol: „Amikor akarom. Utoljára két hete. Megcsináljam most? Itt nem, mert kosz van (…). – Inkább felemelem a lábam a fejem fölé, az jó lesz?” – és már kapja is le a cipőjét. (…)

 

(…)

 

Négy nyelven beszél és olvas 

 

Könyvesboltba jár, a szeme tökéletes, szemüveg nélkül olvas klasszikus irodalmi könyveket. Angolul olvassa a New York Timest, de a magyar és az angol mellett beszél németül és héberül is. (…)

 

Sporthíreket már nem olvas, ezért félve kérdezzük tőle, hogy tudja-e, ki az a Hosszú Katinka.

„Az valami sportoló, nem? – kérdez vissza.

„Igen, a világ legjobb úszója” – feleljük.

„Hány világbajnokságot nyert?”

„Sokat, viszont most a riói olimpián három aranyat is nyert. Majdnem meglett neki a négy, mint Ági néninek. Azt mondta, talán azért nem nyert négy aranyat, mert eszébe jutott a rajt előtt Ági néni rekordja” – meséljük neki.

„Hármat nyert? Az rendben van. De engem nem érdekeltek az érmek, nem azért tornáztam, hanem azért, hogy utazhassak.

 

(…)

 

Végül azzal a kérdéssel búcsúzunk el tőle, hogy ha bemenne egy középiskolába, akkor mit mondana azoknak a 18 éveseknek, akiknek most kezdődik az élet.

 

„Három fontos dolog van. Tanuljanak, sportoljanak, és ami legfontosabb, legyenek jó gyerekek!”

 
Origo.hu, Keleti Ágnes: Nem a nőké, a férfiaké a gyengébb nem

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!