Kis felvidéki magyar értelmezésféle, egy valós helyzetről.

 

Avagy a politikus politizáljon, a szurkoló szurkoljon, a cipész sarkaljon, hibás értelmezése a köztudatban.
Mert a téma az asztalon hever és elfutni, vagy homokba dugni a fejünket, pont olyan hiba, mint meg nem érteni az egyik vagy a másik fél vélt, vagy valós sérelmeit.

 

Bélyegképek, mint a xenofóbia, rasszizmus egy állapot megjelölése annak függvényében, hogy az egyén milyen formában éli meg saját helyzetét, vagy életvitel szerű helyét a társadalomban.

 

 hirdetes_810x300  

A probléma, ha ez egyáltalán annak nevezhető, a két ideológia megélése és a tolerancia mértéke. Vegyük például Ferit. Ő konzervatív. Minden új vagy idegen számára nem a tolerancia hiányának okán rossz, hanem az az elvárás, mely a kölcsönösség mértékén alapszik. Talán joggal várja el, ha ő valamit ad, azt hasonló formában vissza is kapja. Ha nem érzi, hogy ez oda-vissza működik, egyre inkább elidegenedik és ezt kinyilvánítva a másik fél könyörtelenül elítéli.

 

A másik fél, legyen monjuk Béla, a toleranciát vakon megelőlegezi, feladva akár saját öntudatát. A jószándék megkérdőjelezhetetlen. Szabadabb gondolkodása azon alapszik, hogy a probléma kezelhető és alakítható.
Feri és Béla akár barátok is lehetnének. Mindegy, hogy nemzeti kérdés, vagy más a konfliktusuk oka, az egyfajta röghözkötöttség miatt az útálat minden formája falat épít köztük. Teljesen mindegy, hogy politikusok, szurkolók, vagy cipészek ők.

 

Létezik e egyáltalán megoldás és miben rejlik? Igen. Egymás nézeteinek elfogadásában! És ez a legnehezebb. Nehezebb mint maga az ideológiai különbség. És nehezebb mint megélni a holnapot, mert az előítélet leküzdése a saját nézetünk jelentős mértékű feladása. A legkönnyebb a másik semmibe vétele és lejáratása. Esetleg a hazugságon alapuló érvelés. De amilyen kevesen vagyunk ez nem járható út. Sőt ez maga a zsákutca. A félelemtől való félelem. Hogy én kevesebb leszek attól, hogy elismerem a másikat. Hogy földi javakról, vagy érdekekről már ne is beszéljek…

 

(A két keresztnév csak egy kitalált karakter megszemélyesítése)

 

Bögi Róbert: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!