Donald Trump, az USA 45. elnöke először adott interjút megválasztása óta európai napilapoknak.

 

Trump profi kommunikátorként ugyan minden brit és európai olvasónak adott valamit, amivel szimpatizálhat; leginkább azonban a Brüsszellel frusztrált európai és brit választópolgárok érezhetik magukénak az elnök mondandóját. A Trump-interjú legfontosabb tanulságai öt pontban.

 

1. Trump nem kezd cukiságkampányba
 

(…) Donald Trump megválasztásával tehát, úgy tűnik, a @realDonaldTrump kerül a Fehér Házba, nem pedig egy „Donald Trump Light – Vadiúj, Politikailag Korrekt Ízesítéssel”.

 hirdetes_300x300  

 

(…)

 

2. Az EU diszfunkcionális gyengeségét Amerika javára fordítani, nem kell félnetek, jó lesz

 

Trump máris elkezdte Amerika javára fordítani a diszfunkcionális, a tagállami érdekekkel gyakorlatilag ellentétben működő uniós elit katasztrofális teljesítményét. Miközben az EU egy Verhofstadt-szintű, a gyengeség pozíciójából fenyegetőző, ideológiavezérelt figurával gondolja megszorongatni a briteket a kilépési tárgyalásokon, Donald Trump gyakorlatilag elnöksége legelső napján kétoldalú kereskedelmi egyezményt kínál nekik, ezzel tovább gyengítve az EU alkupozícióját.

 

(…)

 

3. Az amerikai-német mézeshetek vége

 

Trumpot, úgy tűnik, nem hatotta meg a Wilkommenskultur ideológiája Európában. A németek által erőltetett befogadó migrációs politikát katasztrofálisnak tartja egész Európára nézve. Az Uniót pedig egyenesen a német érdekeket kiszolgáló struktúrának tartja.

 

(…)

 

4. Biztonságban és bevándorlásban kérlelhetetlen

 

Trump megerősítette, hogy az illegális bevándorlást nem tartja elfogadhatónak. Európában egyenesen a bajok egyik fő okaként, a Brexit mozgatórugójaként hivatkozik a migránsok befogadására és szétosztására.

 

(..)

 

Amerikában pedig komolyabb határőrizetet és rendkívül alapos vizsgálatot helyez kilátásba a terrorizmusgyanús helyekről érkezőkkel szemben.

 

(…)

 

5. Magyarországnak kedvező

 

Az interjú alapján Donald Trump a magyar kormányfőhöz nagyon hasonlóan azonosítja a világ és Európa problémáinak forrásait. Az EU gyengeségét és potenciális dezintegrációját, a nemzeti identitások lenyomásának brüsszeli kísérletét, a bevándorlás kezelését, az európai védelmi képességek javításának szükségességét. Preferálja továbbá a pragmatikus, kölcsönösen előnyös megállapodások kultúráját az ideológiavezérelt külpolitikával szemben.

 

(…)

 

Mindezek alapján reálisnak látszik, hogy a Trump-adminisztráció elsődleges európai partnerei, szövetségesei a kelet-közép-európai térségből kerülnek majd ki: Magyarország és Lengyelország. Ha a magyar külpolitika jól keveri a kártyákat, akkor ez nemcsak hazánk, de egész Európa érdekét is szolgálja majd.

 

Bővebben:

Mozgástér – Szabó Dávid: A Trump-interjú öt legfontosabb tanulsága

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!