„Ma a nukleáris fenyegetés újra valósnak tűnik. A nagyhatalmak közötti rossz viszony évek óta még rosszabbá válik.

 

(…)

 

Arra sürgetem az ENSZ Biztonsági Tanácsát – amely elsősorban felel a nemzetközi béke és biztonság biztosításáért –, hogy tegye meg az első lépést. Egész pontosan azt javaslom, hogy a Biztonsági Tanácsban résztvevő államok államfői üljenek össze és fogadjanak el egy határozatot, miszerint a nukleáris háború elfogadhatatlan, és soha nem szabad ilyen háborút vívni.

 

 hirdetes_300x300  

A kezdeményezést egy ilyen határozat elfogadására megtehetné Donald Trump és Vlagyimir Putyin – azon országok elnökei, amelyek jelenleg a világ nukleáris arzenáljának a 90 százalékát bírják, vagyis speciális a felelősségük.

 

Franklin D. Roosevelt elnök egyszer azt mondta, hogy a legfőbb szabadságok egyike a félelemtől való szabadság. Ma emberek milliói érzik a félelem terhét, aminek a fő oka a militarizmus, a fegyveres konfliktusok, a fegyverkezési verseny és a Damoklész kardjaként lebegő nukleáris fenyegetés. Ha megszabadítanánk a világot ettől a félelemtől, az szabadabbá tenné az embereket. Ez egy közös cél kellene, hogy legyen. Utána számos más problémát is könnyebb lenne megoldani.

 

Itt az idő dönteni és cselekedni.”

 

Time.com – Mikhail Gorbachev: ‘It All Looks as if the World Is Preparing for War’

fordítás: mandiner.hu

Nyitókép: time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!