Sem a szülők, sem a pedagógusok véleménye nem számított, hiába kérték az MKP és a Híd országos vezetői, hogy ne tegyék – egy csallóközi városban a színmagyar képviselőtestület saját elhatározásából megszüntetett egy magyar iskolát.

(..)

Amit a két párt oktatási ügyekben illetékes szakpolitikusa kért a kizárólag magyarokból álló gútai városvezetéstől, az sajnos falra hányt borsónak bizonyult. Hiába bízott Vörös Péter a döntéshozók jószándékában és józan ítélőképességében, hiába figyelmeztette Kiss Beáta a kizárólag magyarokból álló képviselőtestület tagjait, hogy amennyiben önként megszüntetnek egy magyar alapiskolát (Szlovákiában így nevezik az általános iskolákat) ezzel precedenst teremtenek negatív folyamatok elburjánzásához – a kérlelésük nem hatott, ahogyan a gútai szülőknek és pedagógusoknak az önkormányzat ülésére szervezett tiltakozó megmozdulása sem gondolkoztatta meg a kíméletlen iskolabezárókat.

 

(..) Nem aktuális létszámgondok indokolják a tervezett iskolaösszevonást, aminek kérdést napirendre tűzték január 30-án. És persze, nem is az önkormányzat költségvetésének drámai helyzete kényszerített ki egy ilyen el nem kerülhető döntést. Mert, ha így lett volna, mindenki széttárja a kezét… Egészen másról volt itt szó, melynek lényegét a Körkép egy szintén eheti hírmagyarázatában fogalmazta meg a főszerkesztő, Király Zsolt: „Az ügy magán hordozza a felvidéki magyar közösség összes kórképét, egyúttal magyarázatot ad arra is, miért olyan nehéz visszaverekednie magát az MKP-nak a pozsonyi parlamentbe.”

(..)

 hirdetes_300x300  

Az iskolafelszámolók számára – persze ők óvakodtak a megszüntetés szó használatától és a mindenki számára egyedül üdvözítőnek beállított összevonásról voltak hajlandók csak beszélni – olyannyira sürgető volt a gyors döntéshozatal, hogy képesek voltak megtévesztő adatokkal is operálni. Nem véletlenül mutatott rá a cikk szerzője arra, hogy a képviselőtestületi ülésen kiderült: az átszervezésnek még anyagi szempontból is csak vesztese lehet a gútai magyarság (..).

 

Tartozunk az igazságnak azzal, hogy elmondjuk: az iskolabezárást ellenző négy képviselő között a három független mellett ott volt egyfajta „kakukkfiókaként” az MKP-s Samu István, a Corvin iskola tanára és az MKP Országos Elnökségének tagja. Ő hasztalan próbálta, olykor már könyörgőre is fogva meggyőzni képviselőtársait arról, hogy miért meggondolatlan és felelőtlen, elsietett lépés az iskolaösszevonás és az elhamarkodott döntésnek milyen lélekromboló országos hatása lehet – szavai éppúgy nem értek célt, mint az MKP alelnök és a Híd parlamenti képviselő nyílt levele.

 

Több mint elszomorító és feketébb beszédes jelenségeket tudott sajnos prezentálni cikkének zárófejezetében a Körkép munkatársa, amikor arról számolt be, hogy miként győzedelmeskedett helyi pecsenyesütögetők akarata az észérveken és miért fog 2017. január 30.-a „fekete betűkkel fog bekerülni nemcsak Gúta, hanem az egész felvidéki magyarság történetébe.” (..)

 

Gútán, ezelőtt két nappal 12 magyar képviselőnek mindez nem volt szempont. Számukra fontosabb volt a „jól lekövethető helyi érdekek és/vagy szűklátókörűség közepette” szembemenni Csallóköz és Gömör, Zoboralja és Mátyusföld minden magyarjának érdekével és reményével, felelős politizálásból pedig megbukni.

 

www.maszol.ro – Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (január 25-31. )

 

 

Statisztikává degradált oktatásügy – Ez történt Gútán

Gútai iskolabezárás: Helyi magyar dilettantizmusaink és az országos ambíciók

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!