Az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) tantárgybizottsága szerdán hagyta jóvá a javaslatot, hogy az alapiskolák felső szintjén, a 9. évfolyam kivételével minden más évfolyamban egy órával növeljék a történelem óraszámát. Ha az oktatási tárca is jóváhagyná az indítványt, akkor a heti órarendben már két történelemóra szerepelne. Simon Attila egyetemi docenst kérdezte ez ügyben a Hírek.sk.

 

Ľudovít Hajduk, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója a bizottsági javaslat kapcsán elmondta: céljuk a fiatalok korrekt történelmi tudatának kialakítása, illetve a pedagógusoknak teret akarnak adni, hogy kreatívan és mélyebben foglalkozzanak a jelenkori társadalmat is befolyásoló fő történelmi témákkal, valamint a történelem tanításának megerősítésével a szélsőséges nézetek terjedése ellen is fel akarnak lépni. Önnek mi a véleménye erről az indítványról és ezen célkitűzésekről?

 

Természetesen annak csak örülni lehet, ha emelkedik a történelem óraszáma. Csakhogy arról senki nem beszél, hogy milyen órák rovására, illetve arról sem, hogy miként lehet ezt úgy megoldani, hogy a diákok terhelése ne növekedjen. Az óraszám emelése önmagában semmit nem old meg, ha nem társulnak hozzá megfelelően kidolgozott tanulmányi programok, tankönyvek, segédanyagok. Mert ha valaki eddig heti egy órában tanította rosszul a történelmet, csupán az fog történni, hogy most ugyanezt heti két órában teszi majd.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

A magyar tannyelvű iskolákon pedig akkor fog valami változni, ha az oktatási minisztérium végre elfogadja azt, hogy nekünk külön tanulmányi programokra és azokkal kompatibilis tankönyvekre van szükségünk. Egy oktatási miniszter, aki a toleranciára való nevelésről beszél, de közben nem hajlandó tolerálni, hogy a magyar diákok számára mást jelent a nemzeti történelem, mint a szlovákok számára, az számomra semmiféle hitelességgel nem bír.

 

(…)

 

Hírek.sk, Simon Attila: Külön tanulmányi programokra és megfelelő tankönyvekre van szükségünk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!