A Jaguár érkezése remek hírnek bizonyult a nyitraiak számára: 4 000 új munkahely, ami több tekintetben is a régió javát szolgálja. Az öröm mellett azonban nem szabad megfeledkezni azokról a kockázati tényezőkről sem, amelyeket az autógyár és a kormány szeretnének elhallgatni. Apránként azonban mindenre fény derül. És akiket mindez érinteni fog, azok nem az ügyet eltussolni kívánók, hanem azok az emberek, akik az autógyár közvetlen közelében élnek.

 

A veszély mindig ott leselkedik ránk, ahol a legkevésbé számítunk rá. A környezetvédelmi hatásvizsgálat során valahogy megfeledkeztek olyan rendkívül komoly dologról szót ejteni, melyek nemcsak az emberek egészségét, de a tulajdonukat is veszélyeztetik a Nyitra folyamvidékén. (…)

 

(….)

Az autógyárnak a Nyitra folyó közelében kellene felépülnie, ami ugyan nem árterület, de egy olyan helyszín, ahol az extrém éghajlati tényezők következtében a felszín alatti vízvízszint mértéke elérheti a jelenlegi terep szintjét. Az áradás nemcsak az adott területet érintheti, hanem a Nyitra folyó többi folyamvidékét is: Csornokot (Černík), Nagysurányt (Šurany), Zsitvafödémest (Úľany nad Žitavou), Verebélyt (Vráble) stb.

 hirdetes_400x285  

 

A 8 hektáros területen  a terület védelmére mintegy 200 000 m3 kapacitású vízgyűjtő tartályt kellett volna kiépíteni. Legalábbis így lett kiszámítva azokban a kötelező közgazdasági előírásokban, amelyeket teljes mértékben figyelmen kívül hagytak. (…) Ehelyett vízátemelő kutakat helyeztek el a Nyitra folyóban, és kövek felhordásával próbálják megemelni az egész területet.

 

(…)

Az érintett önkormányzatok lakóinak nem szabadna tétlenül végignézniük mindazt, ami körülöttük zajlik. (…)

 

Fel kell tenni azt a kérdést, hogy hova ömlik majd i a víz a Nyitra folyóból, ha a felső folyamvidéken egy szűk mederbe próbálják beleszorítani? A víz olyan természeti elem, amely mindig utat tör magának. Ebből kifolyólag az árvizek  olyan helyeken fognak kialakulni, ahol eddig a hírét sem lehetett hallani. Ki lesz mindezért a hibás? A természet? Nem, a hibás a jelenlegi eszetlen kormány lesz. Hogy mi a közös a Titanicban és a Jaguár befektetésében? Mindkettőt a legnagyobbnak és elsüllyeszthetetlennek tartották.

 

Aktuality.sk, Anna Zemanová: Čo má spoločné Titanic a investícia Jaguar? (názor)

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!