(…) Ha Bugár Béla tenni akart valamit a fasizmus visszatérése ellen, nem szabadott volna kormányra lépnie Robert Ficoval. A gyűlölet, amit a Smer terjeszt kitűnő táptalaj a Tiso-rezsimet éltetők számára.

 

„Ugyanolyan fontos, hogy a politikai és társadalmi élet személyiségei nyilvánosan kiálljanak azok mellett, akik ma a gyűlölet célpontjai”

 

jelentette ki a Most-Híd elnöke az auschwitzi haláltábor felszabadításának 72. évfordulóján.

 

(…) Ha Bugár Béla valóban meg akarná akadályozni, hogy a történelem megismételje önmagát, nem kellene nyilvános kijelentéseket tennie. Elegendő lenne megjelennie a legközebbi koalíciós tanácson, és annak a kormányfőnek kell szemébe mondania a fenti mondatot, aki őt is a hatalomnál tartja. (…)

  hirdetes_300x300   

 

Bugárnak van egy sokkal prózaibb oka is, hogy az asztalra csapjon. A gyűlöletkeltésre sokszor a Most-Híd választói faragnak rá, és a Smer mindig akkor hozakodik elő vele, mikor épp van egy pozitív ötlete arra, hogyan maradjon hatalmon.

 

Elég csak a bősi lakosok félelmére gondolnunk, akik közül sokan meg voltak győződve Robert Fico szavai hallatán, hogy az ő községükben lévő migránstáborba nem Ausztriában átvilágított bevándorlók érkeznek, hanem bűnözők.

 

A romák között is vannak Bugárnak választói

 

Mivel Szlovákiába a migránsok nem nagyon jönnek, a Smernek szüksége volt egy új közellenségre. A Smer utolsó közgyűlésén a romákra esett a választás, akik közül nem kis százalékban magyarajkúak is vannak.

 

Mikor Fico rendcsinálást ígért a romatelepeken, amire egyébként kormánya magasról tett 10 évvel ezelőtt, Bugár tényleges és potenciális választóit is megfenyegetette.

 

A Most-Híd elnöke a romák mellett ugyan kiállt, de a koalícióból akkor sem lépett ki.

 

(…) Bugár alibizmusa

 

Szimpatikus dolog, hogy a Most-Híd elnöke tudatosítja a szlovák történelem legsötétebb korszaka visszatérésének veszélyét, de azt is pontosan tudja, hogy a fasizmus azért került hatalomra, mert túl sok ember tartotta a száját. És a lépést.

 

A probléma az, hogy Bugár nem tanult eleget a történelemből. Ellenkező esetben felfogná, hogy a fasizmust elsősorban tettekkel lehet feltartóztatni. Tartani a szánkat, de olyan politikusokkal tartani együtt, akiknek a fasizmus a táptalaja, alibizmus.

 

Körbe-körbe ugyanazokat az üres frázisokat mondogatni nem elég – ha Bugár ezekben a súlyos kérdésekben nem ért egyet a kormánykoalícióval, ki kéne lépnie belőle.

 

 

Aktuality.sk, Komentár Zola Mikeša: Ak Bugár nechce držať ústa, nesmie držať ani krok

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!