Az elmúlt években több jogot is kiharcoltunk és bár sok esetben a kisebbségek nem élnek vele, az nem jelenti, hogy önként le kellene mondani róluk. Bátran állítom, hogy a Híd mindig ésszerűen, következetesen és asztalcsapkodás nélkül törekedett arra, hogy a kisebbségek jogai ne csorbuljanak, és ha egy parányi lehetőség is mutatkozik rá, akkor bővüljenek. Most, a parlament februári ülésén két törvénymódosítással is a nyelvi jogainkért állunk ki.

 

2016.július 1-től a régi polgári bírósági eljárást szabályozó törvénykönyv helyébe új törvények léptek. Még az előző, egyszínű smeres kormány idején beterjesztett törvény több hibát tartalmazott, de magyar kisebbségi képviselőként a legfőbb hibájának azt tartom, hogy kimaradt annak lehetősége, hogy a nemzeti kisebbségek a bizonyítási eljárásban saját anyanyelvükön forduljanak a bíróságokhoz. Természetesen ez a hiányosság téma volt a törvényalkotási szakaszban, de a smeres tárgyaló személy zsaroló taktikája miatt ekkor ez megoldhatatlan volt.

 

A kormánykoalíció tagjaként most lehetőségünk nyílt arra, hogy  mindezen változtassunk. Jakab Elemér, Vörös Péter, Bastrnák Tibor és jómagam törvénymódosítást nyújtottunk be, amellyel módosítjuk a Polgári Perrendtartásról és a Közigazgatási Perrendtartásról szóló törvényeket. Módosító javaslatunkkal ezt a hibát kiküszöböljük és a bíróságokon a kisebbségek újra bátran használhatják anyanyelvüket.

 

  hirdetes_300x300   

Javaslatunkkal szeretnénk elérni, hogy magyar nemzetiségűek és természetesen a többi nemzetiségnek is újra joga legyen saját nyelvén a bírósághoz fordulni, és ennek költsége ne az állampolgárt terhelje, hanem a fordítást a bíróság végezze el. Tudom, hogy ez nem olyan téma, amely sok embert megmozgat. Azt is elhiszem, hogy többen most csak legyintenek, és magukban megállapítsák, ez engem nem foglalkoztat. De a jogaink nem azért vannak, hogy könnyelműen vagy könnyedén lemondjunk róluk, hanem azért, ha bármikor élni szeretnénk vele, akkor tudjuk használni, illetve megadasson azoknak, akiknek ez fontos.

 

Mi a Híd frakciójában újra lehetőséget teremtettünk hozzá, de az öntudatos kisebbségi állampolgárokon függ, hogy élni is fogunk vele.

 

Gál Gábor: Kiállunk az anyanyelvi jogainkért

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!