(…)

Peter Kalmust és Ľuboš Lorenzot azért ítélték el, mert piros festékkel összekenték Vasil Biľak emlékművét. Mit árul el mindez az országunkról és művészeink politikai gesztusairól?
Benne voltan abban a zsűriben, amely tavaly a társadalmilag elkötelezett művészetért Peter Kalmust díjazta. Ez a válasz arra, hogy mit is gondolok Kalmus művészi-politikai gesztusainak fontosságáról. Nem kell, hogy mindig egyet értsek a nézeteivel és az eszközeivel, de támogatom a társadalmi folyamatokat, amelyek ezen gesztusokat előidézik és pártolják. Azzal, hogy nálunk a művészek büntethetőek a művészi gesztusaik miatt, nem tudok egyetérteni.

 

Nem ront az elkötelezett művészet művészeinek és alkotásaiknak a megítélésén például Aj Wej-Wejnek az a képe, amelyen a tengerparton ugyanolyan pózban fotóztatja magát, mint a halott szír kisfiú?

 

Ez már elfogadhatatlan, ugyanis nem más, mint reklámfogás. A művészeknek a pozíciójukból adódóan lehetőségük van arra, hogy valami hasznosat csináljanak a másik ember számára. Megesik, hogy mindezzel visszaélnek, és a saját javukra fordítják, ugyanis ezek között a dolgok között rendkívül vékony a határvonal, és ha túllépik, az nagyon nincs rendben.

 hirdetes_300x300  

 

(…)

 

Milyen érzés töltötte el, amikor tudomást szerzett a köztársasági elnök kitüntetéséről?

 

Öröm és meglepettség. Általában az emberek az egész életre kiterjedő munkásságukért részesülnek ilyen kitüntetésben, ezért elgondolkodtam rajta, hogy valóban megérdemlem-e. Az ünnepi vacsoráig fogalmam sem volt arról, hogy milyen társaságba is fogok belecsöppenni, de amikor találkoztam a többiekkel, még nagyobb tiszteletet éreztem, hogy velük lehetek.

 

Nagyon megörültem, amikor észrevettem Michal Kaščákot. De az is rendkívüli pozitívumnak számított, hogy a kitüntetést egyenesen a köztársasági elnöktől kaptam, hiszen így nem kellett elgondolkodnom azon, hogy egyáltalán átvegyem-e vagy sem, hiszen a mi régiónkban az ilyen esemény egyáltalán nem számít magától értetődő dolognak.

 

(…)

 

Németh Ilona (1963) dunaszerdahelyi származású képzőművész, Ravasz Ábel kormánybiztos édesanyja. Budapesten tanult, jelenleg a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola professzora, ahol saját műtermet vezet. Németh Ilona a kortárs szlovák képzőművészet egyik meghatározó alakja, számos hazai és külföldi kiállítással a háta mögött.

 

DenníkN, Ilona Németh: Nesmú sa z nás stať salónni aktivisti

Nyitókép: Kristina Turna

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!