– Sokan a Nélküled című dal miatt ismerik a zenekart, ez mára szurkolói himnusszá vált. Hogyan született a szerzemény?

 

– Tulajdonképpen hálából. Ez nem egy friss nóta, a 2009-es lemezünkön jelent meg, tízéves volt akkor a zenekar, és az volt a szándékunk, hogy legyen azon az albumon egy olyan ballada is, amivel köszönetet mondunk a közönségünknek. Ez lett a Nélküled.

 

– Sejtették előre, hogy ekkora hatása lesz?

 

 hirdetes_300x300  

– Biztosak voltunk ebben a dalban. A koncertjeinken a kezdetektől nagy szeretettel fogadták, és állandó pontjává vált minden fellépésnek, a közönség el sem enged bennünket anélkül, hogy ez el ne hangozna. De ilyen érdeklődésben és ekkora energiával áradó szeretetben, amit magával hozott, nem volt korábban részünk.

 
– Hogyan kelt ez önálló életre?

 
– A szöveg, főleg az ötmillió magyarra való utalás miatt, a nemzeti összetartozás himnusza lett. Főleg annak köszönhetően, hogy rengeteget játszottunk az elcsatolt területeken. Miután pedig néhány koncerten elhangzott a Felvidéken is, a dunaszerdahelyi szurkolók elkezdték énekelni a mérkőzéseiken, majd amolyan csapatindulóként minden dunaszerdahelyi DAC-találkozó előtt elhangzott.

 

Ez már így volt egy ideje, amikor 2015-ben a nemzeti összetartozás napján Orbán Viktor miniszterelnök úr posztolta a közösségi oldalán a videót, ami a Slovan elleni mérkőzés előtt készült. Éppen egy koncertre utaztunk, és a dobosunk, Kovacsik Tamás látta a telefonján, hogy ez történt. Mire jöttünk hazafelé, már alig volt olyan hírportál, ahol ne kommentálták volna, nagyon különböző módon, a történteket.

 
– Félelmetes erejű, amikor egy egész lelátó énekli, és már kilencmillió letöltésnél tart. A zenekar ezt hogyan éli meg?

 
– Szerzőnek nincs nagyobb boldogság, mint amikor nagy tömegtől hallja visszaénekelni azokat a gondolatokat, amelyeket fontosnak tart. Csodálatos élmény, de a legnagyobb elismerés egy egészen kis közösségben született. Egy felvidéki református fesztiválon úgy konferáltak fel bennünket a színpadon, hogy köszönik nekünk ezt a dalt, mert ők mindig irigyelték az erdélyiektől, hogy nekik van saját himnuszuk, ezzel pedig már a Felvidéknek is lett.

 

(…)

 

beol.hu: Ellenszélben, de a jó úton

Nyitókép: beol.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.