Ha Donald Trump ellenzi a bevándorlást, magával kellene kezdeni a távozást – utalgatott egy Facebook-mémen egy indián. Meryl Streep szerint Amerika bevándorlás nélkül csak sörhasú focidrukkerek nemzete lenne. És ugye az Egyesült Államokat úgy, ahogy van, kivándorló bevándorlók alapították, tehát a bevándorlók befogadása Amerika ethoszához tartozik – hallhatjuk mindenfelől.

Tegyük most félre azt a teljesen jogos észrevételt, hogy Trump elnök pusztán az illegális bevándorlók ellen kíván keményebben fellépni, emellett pedig a nemzetbiztonsági szempontok miatt kívánja hatékonyabban ellenőrizni, kik is lépnek be az országba. És vizsgáljuk meg, vajon tényleg hiteltelen-e, ha egy bevándorlókból kinőtt nemzet korlátozza a bevándorlást?

 

Képzeljük magunkat a következő helyzetbe: nem érezzük túl komfortosan magunkat a szülőföldünkön, mondjuk mert vallási meggyőződésünk vagy másféle tanaink nehezen fogadtathatóak el a többséggel. Kis közösségünk ezért útra kel, és a távolban, egy olyan helyen, amit jó nagy víz választ el korábbi hazánktól, gyakorlatilag államot alapít. Találkozik ugyan az új földön ott lakó bennszülöttekkel, de az ember kevés, a föld sok, elférünk. Végre úgy élhetünk, ahogy akarunk. Bárkit befogadunk, aki nagyjából passzol a mi életmódunkhoz, aki elfogadja alapelveinket.

 

Aztán jönnek egyre többen, akik nem hajlandóak megtanulni a nyelvünket, kihasználják a vendégszeretetünket (magyarán a szociális juttatásokat) anélkül, hogy igazán dolgoznának, miközben a mi pénzünkből fizetjük nekik a kórházat és az oktatást; majd néhányan olyanok is érkeznek, akik ámokfutást indítanak közösségünkben. Jogos-e ezután azt mondani: szigorítunk azon, hogy ki jöhet be és ki nem? Érthető-e, az ezek után nem hiszünk automatikusan az újonnan érkező idegeneknek, és először utánanézünk, kik is ők?

 hirdetes_300x300  

 

A helyzet nyilván ma ennél bonyolultabb, de igazából a lényeg az: egy kivándorló-bevándorló közösség sem köteles befogadni olyanokat, akik nem tisztelik az életmódját. Sőt, nagy mennyiségben olyanokat sem köteles befogadni, akik tisztelik az életmódját, de tök máshogy élnek.

 

(…)

 

 

Mandiner.huSzilvay Gergely: Van-e joga egy nemzetnek a bevándorlás korlátozásához?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!