Ugyanazt a minőséget!

 

A sors néha tényleg nagy karmester. A múlt héten nagy politikai visszhangot váltott ki az élelmiszerek eltérő minőségének témája Európa keleti és nyugati felén. Ezzel a kérdéssel kollégáimmal együtt már több hónapja foglalkozom.

 

Nem akartam erről nyilvánosan beszélni addig, amíg nem érünk el valamilyen eredményt – ám ma reggel a napi postában találtam Jourová EB-biztos válaszát a múlt havi beadványomra. Ez még a szokásos jogi csűrés-csavarás, tovább kell vinni az ügyet az Európai Parlamentben is. Örömmel nyugtázom, hogy megjelenik ezzel kapcsolatban az első petíció is Európa keleti feléről, s azt FELVIDÉKI MAGYAROK adják be. (…)

 
Věra Jourová válasza a Bizottság nevében

 hirdetes_300x300  

 

A Bizottság a parlamenti képviselők írásbeli választ igénylő kérdésekre adott válaszaiban(1) már több alkalommal is foglalkozott a tisztelt képviselők által a különböző tagállamokban azonos márkanév alatt forgalmazott termékek eltérő minősége tekintetében megfogalmazott aggályokkal, de nem talált jogsértésre utaló bizonyítékot.

 

Amennyiben a termék megfelel az uniós jogszabályokban az EU piacán való forgalomba hozatal tekintetében meghatározott követelményeknek, és nem vezeti félre a fogyasztókat, a vállalkozások a piacok szerint – a fogyasztók ízlését vagy vásárlóerejét figyelembe véve – differenciálhatják termékeiket.

 

A 2005/29/EK irányelv(2) előírja, hogy amennyiben valamely gyártó oly módon reklámoz egy terméket több tagállamban, mintha azonos termékről lenne szó, azonban bizonyos országokban szándékosan gyengébb minőségben forgalmazza az adott terméket, mint más országokban, ez a gyakorlat – az illetékes nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok eseti vizsgálatának függvényében – tisztességtelennek és ezáltal tiltottnak minősülhet.

(…)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!