Öt forgatókönyvet terjesztett elő Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az Európai Unió túlélésére: ha a római szerződés 60. évfordulójára nem sikerül konszenzust teremteni valamelyik mellett, az akár nyugdíjba is küldheti az uniót. Ettől talán nem függetlenül, német, francia, olasz és luxemburgi közjogi méltóságok (tehát a „magországok” politikusai) határozottan kiálltak az Európai Egyesült Államok ideája mellett.

 

(…)

 

A többsebességes Európa hívei úgy konzerválnák relatív gazdagságukat, hogy menet közben megszabadulnának a ballaszttól – így a problematikus Közép- és Dél-Európától, köztük tőlünk is.

 

 hirdetes_810x300  

Az államszövetség-pártiaknak jószerivel nincs más érvük és mumusuk, mint a fenyegető nacionalizmus. A nacionalizmusok generálják a háborúkat – hajtogatják; míg a kontinentális államegység a béke biztosítéka. Ám megzavarja az ideálképet, hogy a titkos mintának tekintett Amerikai Egyesült Államok szinte állandóan háborúban áll a világ valamely pontján.

 

Ugyanezt, ha sikerülne a felülről szervezett brüsszeli projekt, az Európai Egyesült Államok sem takaríthatná meg. Csöbörből vödörbe esnénk? Lehet, de a dologban más egyéb izgat. Hogy a nemzetállamok eltűntével, a közös – angol? – munkanyelvvel idővel odalesz megannyi részidentitás és művészeti teljesítmény. Ha a biológiai sokféleség sérülése miatt illik aggódnia a kultúrembernek, a kulturális diverzitás beszűkülésével is csak a profitorientált globalizmus nyer. És előbb-utóbb felveti: miért van ennyi nacionalista államszövetség: nem volna-e üdvözítőbb egy mindent feloldó és elsimító világállam?

 

Csakhogy ez a folyamat a demokrácia történelmi vívmányát is beáldozza.

 

(…)

 

Kép: 888.hu

Magyar IdőkCsontó János: Juncker öt forgatókönyve 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!