Bár a politikában érvényes a szabály, hogy semmi sem biztos és bizonyos dolgok valószínűbbek a többinél. Az egyik ilyen, hogy a Most-Hídnak befellegzett, legalábbis jelenlegi formájában.

 

(…) A Sieť eltűnése után a Most maradt játékban, megerősödve néhány új képviselővel. Immáron csak ez a párt szolgált bizonyítékul arra, hogy Szlovákiában kormányzó együttműködés jött létre a Smer és a tőle jobbra lévők között. Ebben a helyzetben a kormánykoalíció nyomására a Most feladta történelmi emlékezetét.

 

Ahogy azt a 2016-tól eltelt időszak botrányai is mutatják, a Most nem (volt) hajlandó kormányon belüli ellenzékként viselkedni és a helyzet súlyossága ellenére hűséges marad a koalíciós partnerekhez.

 

 hirdetes_300x300  

Döntését pragmatikusan indokolja, konkrétan a kormányprogram teljesítésével és törvénymódosító javaslataival. A gond az, hogy még Žitňanská 100 kivételesen jó törvénye sem lenne képes elfedni azt, hogy a Most Kaliňák leváltása érdekében tett erőfeszítései a Bašternák ügy kapcsán a nullával voltak egyenlőek.

 

(…) Ha valaki azzal érvelne, hogy a kormány stabilitása az elsődleges, jusson eszünkbe, hogy az ország nyolc kerületre történő felosztása miatt az akkor még Bugár Béla vezette MKP majdnem kilépett a Dzurinda kormányból.

 

(…) A legutóbbi parlamenti választások megerősítették, hogy a Most profilja túllépett az etnikai karakteren. A Focus exit pollja szerint a Most választóinak 54 százalékát alkotják a szlovákok, a magyarok csupán 44 százalékát. Ebből egyszerűen levonható a következtetés: A Most a szlovák választók nélkül a legutóbbi választásokon nem jutott volna be a parlamentbe. És pont ezek a szavazatok kerülnek veszélybe a Progresszív Szlovákia megalakulásával.

 

Még ha Bugár Béla annakidején kereszténydemokrataként kezdte is, a Most az utóbbi években a liberális (városi) választók menedéke lett. Ha a Progresszív Szlovákiának sikerül megszólítania ezt a réteget, a Mostnak komoly gondja lesz: a hat százalékos népszerűséggel bíró pártot a szavazók elvesztése az öt százalékos parlamenti küszöb alá lökheti.

 

Nem kizárt, hogy hamarosan a Most kénytelen lesz szembesülni azzal, hogy „áthidaló” polgári víziójának vannak egyéb perspektívái is. Pontosabban, hogy továbbra is meg kell-e osztania a magyar szavazatokat és hogy nem érkezett-e el az ideje az egyesülésnek. Ezt a döntést Bugár Béla meghagyhatja a legközelebbi parlamenti választásokra, mint ahogy tette azt Ján Slota és Anna Belousová 2002-ben.

 

DennikN.sk, Most-Híd (asi) končí

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!