Huba
  • HUF: 406.52
  • USD: 1.01
  • 21 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Szemle

Géresi Róbert: Kétnyelvűség mindenáron

Már másfél évtizede nem vagyok megrendelője az Új Szónak. Mindig is tudvalévő volt, hogy az egyetlen magyar nyelvű napilap jobb esetben közömbös, rosszabb esetben barátságtalan a felvidéki magyar keresztyén-keresztény közösségekkel, a reformátusokkal pedig különösen az.

Akkor fejeztem be rendszeres olvasását, mikor nemtelen támadást indított az akkori református püspök, Erdélyi Géza egy Magyarország kormánya által adományozott kitüntetése ellen. Azóta csak akkor kattintok rá a honlapjukra, ha az ismerőseim valamire felhívják a figyelmemet. Amit ez elmúlt hetekben ez a magyar nyelvű napilap a református óvodaalapítás ügye kapcsán irkál, az túltesz eddigi tevékenységén is.

(…)

 

Értsem úgy, hogy a lap véleménye szerint a felvidéki magyarság megmaradásának legjobb eszköze a kétnyelvű intézmény? Mert hát minek van ebben az országban annyi magyar óvoda, alapiskola, középiskola és mi célt szolgál a magyar egyetem? Egyikre sincs szükség, mert a kétnyelvű intézmény a helyes út, ahova a nyelvileg vegyes házasságban élő szülők beadhatják gyerekeiket.

 

(…)

 

De ha az Új Szó szerint az ilyen értelemben vett kétnyelvűség helyes irány, akkor viszont egyáltalán nem értem, hogy az újság miért csak magyarul jelenik meg? A vegyes családokban biztosan örömmel fogadná a szlovák fél, ha kedves napilapjában szlovák nyelven is olvashatna. Javaslom, hogy az egyetlen magyar nyelvű szlovákiai napilap legyen kétnyelvű!

 

Hírek.sk – Géresi Róbert:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket