Egy érdekes adatra lettem figyelmes a minap Peter Spáč A Most-Hídnak (talán) befellegzett címmel a Denník N-ben jegyzett cikkében, melyet a Korkep.sk szemlézett. A szerző a tavalyi parlamenti választások után készült, Focus ügynökség által készített exit poll eredményekre hivatkozik. A terjedelmes felmérés a pártok választóbázisának összetételét is vizsgálja. Számunkra leginkább a magyar választók viselkedése szempontjából érdekes, ami több tanulsággal és megannyi meglepetéssel szolgál.

 

A leginkább érdekes számadat a Most-Híd választóinak az összetétele, mely szerint a párt szavazóinak több mint a felét, 53,8 százalékát alkotják a szlovákok, a magyar voksok aránya csupán 43,7 százalék, a maradék 2%-ot pedig az egyéb, főleg roma és ruszin szavazatok teszik ki. Tehát, ha kiszámítjuk a választáson szerzett 6,5%-nyi szavazatnak a 44%-át, akkor az derül ki, hogy a szlovák voksok nélkül a Híd csak 2,84 százalékpontot szerzett a magyarok körében, ami abszolút értékben 74 112 szavazatot jelent.

 

Ehhez jön hozzá az MKP 4,04 százaléka, ami szinte teljes egészében (96%) csak magyar nemzetiségűektől érkezett, így együtt mindez 6,88 %-ot jelent. Tehát a magyar szavazatok 44 %-a az MKP-ra, 39%-a pedig a Hídra ment, a hiányzó 17% (abszolút számban 36 500 szavazat) pedig az egyéb pártok között oszlott meg (Kollár-Sme rodina: 2,6%, OĽaNO: 2,3%, Sieť: 1,6%, Kotleba:1,4%; SaS:1,2%; MKDSZ:1,1%; Smer:1,1% stb.)

 

 hirdetes_300x300  

Ezek a számadatok a mindenkori hibatartományt belekalkulálva is teljesen reálisak lehetnek annak fényében, hogy Szlovákiában a legutóbbi 2011-es népszámlálás alapján 8,5%-os a magyarság, amibe bele kell kalkulálni, hogy 6 év alatt ez a létszám sajnos tovább csökkent. De figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy a vegyes identitásúak esetében nehéz meghatározni, hogy a Híd 54 százalékos szlovák, avagy a 44 százalékos magyar bázisához sorolandóak.

 

A Híd támogatottsága valószínűleg már bőven 5% alatt lehet.

 

(…)

 

 

Felvidek.maCsonka Ákos: Politikai abszurd-realitás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!