Nem tudom, mi történt azokon a síneken. Egy olyan társadalomban, ahol az emberi élet ennyire értéktelen, bármit el tudok képzelni. De zavar valami a „Mečiar kritikusának haláláról” szóló első kijelentésekben.

 

Szörnyű, ami történt. Ezúton is részvétemet fejezem ki minden hozzátartozónak és barátnak. De legyünk egy pillanatra józanok és főleg igazságosak.

 

Az elhunyt iránti tisztelet mellett [mondjuk ki], nem volt egészen Mečiar kritikusa. Fedor Gál és a VPN még 1991-ben igen. Gaulieder Kňažkoval és Budajjal akkor Mečiar pártján állt. Aztán 1993-ban épp Milan Kňažko állt fel, és sok egyéb más mellett azt mondta, hogy Mečiar számára a hazugság a munkavégzés szerves része, ami külügyminiszteri székébe került.

 

 hirdetes_400x285  

Gaulieder maradt Mečiar mellett, ugyanúgy, mint Jozef Moravčík, aki szép nyugodtan átvette Kňažkotól a külügyminiszterséget. Végül 1994-ben Mečiart otthagyták Jozef Moravčík emberei is.

 

Gaulieder ekkor is maradt Mečiar mellett. Majd 1995-ben jött az elrablás, és Gaulieder még mindig Mečiar mellett volt, bár néhány napon belül egyértelmű volt, ki követte el. A HZDS-t az elrablás után 15 hónappal és nem is emiatt hagyta el.

 

Mindezek mellett ugyanakkor František Gaulieder valóban megkapta a magáét, beleértve a háza melletti gázcsapnál felrobbant gránátot, de nem adta fel és az utóbbi években városa javáért dolgozott olyanokkal  szemben, akik a durva eszközöktől sem riadnak vissza. Tiszteletreméltó. De tényleg nem volt Mečiar kritikusa.

 

Olvasom, hogy Gaulieder volt az elrablás egyik kulcsfontosságú tanúja. Valóban? Pedig a kulcsfontosságú tanú Oszkar Fegyveres volt, aki a SIS ügynökeként részt vett az akcióban. Hiszem mi másért kellett meghalnia barátjának és összekötőjének, Robert Remiášnak? Hallgatom, hogy az elrablás ideje alatt Gaulieder Mečiarral és Lexával volt és hallott valamit.

 

(,,,)

 

.tyzden.sk, Š. Hríb: Smrť Františka Gauliedera a my

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!