A kötelezettségek és az adó megfizetésének szándékos elkerülése kapcsán a tulajdonjog különböző adásvételének, a cégek összeolvadásának vagy úgynevezett „fehér lovakra” történő átírásának lehetünk tanúi.

 

A Kereskedelmi Törvénykönyv módosításával ennek a gyakorlatnak akarunk véget vetni.

 

A Büntetőtörvénykönyvbe például bevezetjük a tisztességtelen cégfelszámolás bűncselekményének fogalmát. A cégek fúziója kizárólag akkor lesz lehetséges, ha audítor igazolja, hogy az összeolvadás után létrejövő utód saját tőkéje nem lesz negatív.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyvezetők gyakorlatára, mely során a felelősség alól történő kibúvás érdekében önként lemondanak funkciójukról, azzal reagálunk, hogy az utolsó ügyvezető felelősségének időtartamát meghosszabbítjuk egészen addig, amíg nem állítanak új ügyvezetőt az adott cég élére.

 

Növelni fogjuk felelősségüket a cég csődkockázatának tekintetében is. Ha az ügyvezető nem ad be javaslatot a csődeljárásra, többek között azzal kell majd számolnia, hogy legalább 5 évre kizárják minden vállalatból.

 

Ha elfogadják, a kereskedelmi törvénykönyv megakadályozza majd a tisztességtelen üzleti tevékenységet, csökkenti az adó- és más csalások lehetőségét illetve a hitelezők azon kockázatát, hogy követeléseiket nem fizetik ki.

 

 

Facebook.com/Lucia Zitnanska

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!