(…) Huszonhét évvel a rendszerváltás után miért számít még mindig kivételnek egy olyan film, mint az 1945, ami egy tabutémát feszeget a történelmünkben?

 

Mert nem beszéltük ki a múltunkat és a problémáinkat. Mindenki csak hajtogatja a magáét, és nem hajlandó meghallani a másikat. Elmaradnak a fontos beszélgetések. A korszellem sem kedvez a tisztázásos, szembenézéses árnyalt vitáknak, mert a kommunikáció a leegyszerűsítés irányába halad.

 

Mindenki próbálja felhívni magára a figyelmet az információáradatban, de ebben a hangzavarban elsősorban a hangzatos és szélsőséges megjegyzések érik el az ingerküszöböt. És ezekre a szélsőséges megjegyzésekre más szélsőséges megjegyzések érkeznek, és onnantól kezdve nem értelmes beszélgetés zajlik. Mindenki a maga igazságát hajtogatja, hordozza a jogos vagy jogtalan sérelmeit, és közben nem veszi észre, hogy másnak is vannak sérelmei.

 

 hirdetes_300x300  

Nemrég hallottam, hogy valaki vagy valakik feltették a kérdést: miért számít abszurditásnak Magyarországon, miért lesz „ufó”, ha valakinek fáj a holokauszt, és fáj Trianon is.

 

És ezzel persze nem a két fájdalom egybevetése, mértékének méricskélése jár a fejekben. Egyszerűen egy minden irányban működő empátia mint minimumprogram. Egyetértek a felvetéssel. Én is ufó vagyok.

 

Egy medúzafajnak van olyan speciális csípése, mely állítólag soha nem képes begyógyulni. Ilyenekkel vagyunk tele. Már unalmas lehet, de nem tehetek mást, újra és újra elmondom: beszélnünk kell, kibeszélnünk a fájdalmas ügyeinket.

 

Mondják, hogy filmet kell csinálni, hogy ezekben a kérdésekben kialakuljon a társadalmi konszenzus, de azt is, hogy addig nem érdemes filmet forgatni például Trianonról, amíg nem alakul ki róla társadalmi konszenzus.

 

De mitől születne társadalmi konszenzus? Hívószavak vannak, amiket ha kimondasz, az embereknek kikerekedik a szemük, és összeszorul a gyomruk. Ennél rosszabb már nem lehet a helyzet, úgyhogy nyugodtan rendezzünk filmeket, írjunk könyveket, és beszéljünk a történelemről. Próbáljuk a legtöbb szempontból és a legárnyaltabban elmesélni ezeket a történeteket, hátha szép lassan változik valami. (…)

 

Origo.hu, Miért lesz ufó, ha valakinek fáj a holokauszt és Trianon is?

Nyitókép: Origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!