Két évvel ezelőtt a szlovákiai orvosok egy nagyon szimpatikus dolgot tettek. Felszólították Brüsszelt, hogy ellenőrizze le, a Penta visszaél-e [piaci] helyzetével – azzal, hogy egyszerre van a tulajdonában egy egészségügyi biztosító és rendelők illetve kórházak egész hálózata. Szóval, hogy egy teljes ellátási lánc van a kezében. Mint a monopoly játékban.

 

Az orvosok végül nem jártak sikerrel. Az Európai Bizottság az ügyet visszaküldte Szlovákiának. A Penta éljenezik, még ha igazából nincs is miért örülnie.

 

Brüsszel döntése ugyanis nem azt jelenti, hogy igazat adott a Pentának, a Bizottság nem hozott határozatot semmiről, csak hazaküldte az ügyet Szlovákiának. Itthon, nekünk kell megoldani, szabályozni a dolgot, a mi törvényeink szerint.

 

 hirdetes_810x300  

A gond az, hogy nem ezt tesszük. Pontosabban: nem ezt teszi a kormány, illetve az állam. Az egészségügyi vállalkozás szabályai olyanok, mint a 19. században voltak a vadnyugaton. Vagyis semmilyenek: aki kapja, marja… (…)

 

Szlovákia egyedülálló abban, hogy a (kötelező) közegészségügyi ellátási rendszert „privatizálhatják” a magáncégek. Bármelyikük, akár a befektetőcsoportok is. Továbbá: a magán-biztosítótársaságok nyereségének felső határa semmilyen módon sincs korlátozva. Nincsenek limitek sem plafonok.

 

És nincs szabályozva az sem, hogy vehet-e valaki biztosítót, korházat, rendelőket, gyógyszertárakat, mentőállomást is egyszerre… Nincsenek erre vonatkozó szabályok vagy törvényi korlátok.

 

Hogy a „vállalkozás” ilyen formája segíti vagy ellenkezőleg, rombolja a piaci versenyt, arról a Monopolellenes Hivatalnak kell döntenie. Az pedig úgy ítélte meg, hogy miden rendben van. Csakhogy a logika mást mond. Hiszen még az egészségügyi ellátás árait sem szabályozzák, a végeredményt a szerződő felek határozzák meg: az egyik oldalon az egészségügyi biztosítóval, a másikon a kórházzal.

 

Vagyis mindekét oldalon a Penta áll. Tényleg „példaértékű” szerződési jogviszony. Természetesen a játékba az állam is beszáll, vagyis az állami biztosító és az állami fenntartású kórházak… Persze ez csak akkor az esetben mérvadó, ha az állami résztvevőket nem a Penta tartja ellenőrzése alatt – ami pedig a múltban könnyen elképzelhető volt. A Pentliarikként is emlegetett Uhliarik (KDH) [egészségügyi miniszter] és Paškáék alatt is.

 

És Drucker alatt is, akinek minisztersége idején az állami tulajdonban lévő Általános Egészségbiztosítónak az a Deloitt nevű cég végez auditot, amelyet a Penta „házi könyvvizsgálójaként” is emlegetnek. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Keď si Penta robí, čo chce

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!