A cseh szociáldemokraták több mint három év közös kormányzás után észrevették, hogy Andrej Babiš csal és hazudik.

 

Azok a kifogások, amelyek a cseh szociáldemokrata képviselőkben Andrej Babišsal szemben felmerültek, teljesen jogosak, de van két körülmény, amelyek a közélet megtisztítására tett igyekezetüket alapjaiban vonják kétségbe.

 

Az egyik a közelgő októberi parlamenti választások ténye és a pártpreferenciák alakulása. A 2013-as választásokon a ČSSD épphogy beelőzte Babiš pártját, az ANO-t, ezért állhat a közös kormány élén a szociáldemokrata Bohuslav Sobotka.

 

 hirdetes_810x300  

A soron következő választásokon, legalábbis a felmérések szerint, nemhogy fordítva történne, de a ČSSD számára sokkal rosszabbat jósol: az ANO nagy fölénnyel verné meg. Sobotkának ez egy olyan mértékű kudarc lenne, ami a nagyon precízen kiszámolt s aprólékosan felépített politikai karrierjének végét is jelenthetné.

 

A másik, jóval fontosabb tényező, hogy a jelenlegi koalíciós válságot több mint három évnyi zavartalan kormányzás előzte meg. A koalíciós együttműködést Babišsal nemrég még a ČSSD is nagyra értékelte, és azt állította, hogy Csehországnak még soha nem volt ilyen stabil és hatékony kormánya. A pártok között nyilván voltak kisebb súrlódások, ahogy Babiš helyzetét kezdték aláásni botrányai, de Sobotkának nem volt érdeke szétverni a koalíciót.

 

Babiš mindenestre ma is ugyanaz, mint volt, ugyanaz, mint aki akkor volt, mikor a Sobotkáék kormányt alakítottak vele. A legtöbb hozzá kapcsolódó botrány a múltjához köthető, egykori vállalkozói tevékenységéhez, vagyonszerzésének módjához, és ezek már régóta ismert ügyek. (…)

 

Az úgynevezett Lex Babiš, az oligarchák hatalmát az általuk birtokolt médiaorgánumokban formálisan korlátozó törvény is a közös kormányzás végére került terítékre, ahogy napvilágra kerültek a Babiš választási győzelméről szóló kilátások is. A legutóbbi botrány Babiš kötvényeivel kapcsolatban csak hab a tortán, semmit sem változtat az évek óta látott összképen. Mármint, ha akarjuk egyáltalán látni. (…)

 

Sobotka és párttársai a legrosszabb módját választátották az oligarchák és a populizmus elleni harcnak: míg érdekükben áll, hatalmon tartják őket, fedezik Babišt és segítik vagyonának és csehországi befolyásának növekedését, de ellene fordulnak, amikor elkezd a fejükre nőni és veszélybe sodorja hatalmukat. (…)

 

DennikN.sk, Český premiér predvádza, ako sa proti oligarchom bojovať nemá

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!