A sörnek szentelte az egész életét, melynek a nagykövete és népszerűsítője lett. „Csodálkoznának azon, hogy az emberek milyen keveset tudnak a sörről annak ellenére, hogy az ellentétét állítják” – mondja a Heineken Slovensko sörfőző mestere, Karol France.

 

Sörfőzőnek lenni egy sörfőzdében sok embernek az álma. Miről szól az Ön munkája? Valószínűleg nem csak a sörkóstolásról…

 

A sörfőzői állásom üzleti jellegű. Az, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a sörfőzés terén, elsősorban a sör piaci minőségével foglalkozik.

 

 hirdetes_810x300  

Ez mit jelent?

 

Véletlenszerűen látogatok meg üzemeket, megkóstolom a felkínált söröket, megszagolom őket – valamikor tényleg elegendő csupán megszagolni őket, ugyanis meginni már rizikós. Emellett átadom azoknak az embereknek a saját tapasztalataimat, akik a piacon a sör minőségével foglalkoznak, a kocsmárosoknak. Bemutatókat tartok a sörgyárakban, valamint sör-sommelier programokkal is foglalkozom, melynek keretén belül betekintést nyújtok abba, hogy miképpen is kell helyesen kombinálni a sört az étellel. Mindez ugyanis nem olyan könnyű feladat, mint amilyennek első látásra tűnik. Továbbá a „sörivók ábécéje” program keretén belül különböző üzemekben a sör népszerűsítésével is foglalkoztam.

(…)

 

Miben hibáznak leggyakrabban a csaposok?

 

Főleg a sörcsapoló berendezések tisztán tartásában. Sokan alábecsülik. A sörcsapoló berendezést naponta szükséges tisztítani, legalább hideg vizes átöblítéssel. Ezt azonban nagyon kevesen csinálják. Egy héten egyszer a tisztításhoz vegyszert is kell alkalmazni. Sok üzemeltető úgy gondolja, hogy elég, ha egy hónapban egyszer beindítja a technikát, ami elvégzi a rendszeres karbantartást és tisztítást. Ez nem elegendő! A piszkos csövek a legjobb helyet kínálják a baktériumok számára. Ezután már csak idő kérdése, hogy mindez mikor lesz hatással a sör minőségére. A hordóban még lehet, hogy jó, de a pohárban már nem. Igen, ilyen kevés is elég, erről már többször meggyőződtem. A következő hibák már a csapolással kapcsolatosak.

 

(…) Azt mondják, hogy jó sört főzni tudomány, helyesen kicsapolni pedig művészet. Mi a sör minőségéért vagyunk felelősek, a következő folyamatot már nem tudjuk befolyásolni. Abban az esetben, ha a vendég rossz sört kap a korsójába, rögtön a márkát kezdi el szidni. Csakhogy az is nagyon fontos, hogy milyen módon kapják meg a vendégek a sörüket a hordóból.

(…)

 

Hogyan tudja megállapítani a vendég, hogy jól-e van kicsapolva a söre?

 

Erről is szól a sörivók ábécéje. Első körben a látásomat használom. Közeledik a pincér a sörökkel a tálcáján. Már akkor megnézem, hogyan néz ki, milyen a hab és a sör aránya, de még azt is, hogy milyen sűrű a hab. Tiszta a hab a pohár pedig harmatos? Hogyan tartja a pincér és miképpen szolgálja fel a sört? Ezután használatba veszem a következő érzékemet, és megszagolom. Ha valami kellemetlen illatot érzek, akkor veszélyes inni belőle. Továbbá értékelem az ízét, mennyire keserű és mennyire telített…A jól kicsapolt sör maximálisan egy centiméterrel van a vonal alatt, és körülbelül három centiméteres habbal rendelkezik. A pohár harmatos, amit alátétre helyeznek, a pincér pedig azt mondja, hogy „Egészségére!”.

(…)

 

Mintegy negyven éve a sörök világában mozog. Változott valamit ezalatt az idő alatt a szlovákok ízlése?

 

Továbbra is igaz, hogy a mi régiónkban, vagyis Szlovákiában és a szomszédos Csehországban az emberek a világos söröket részesítik előnyben. Egykor a tízes és a tizenkettes sör fogyasztásának aránya megegyező volt. Napjainkban a fogyasztók inkább a tízes sört részesítik előnyben. Ami a csapolt és a csomagolt söröket illeti, ott az arány a csomagolt sörök javára dől.  (…) A következő kategóriát a radler képviseli. A nők körében kedvelt, akik előszeretettel fogyasztják kevésbé kesernyés íze miatt. Én azonban meg vagyok győződve arról, hogy a mi környezetünkben a világos sör mindig a legkedveltebb sörfajta lesz.

(…)
Sme.sk, Sládok: Viete čo pijete? Dobré pivo neurobí každý krčmár

Nyitókép: SME – Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!