A parlament pénzügyi bizottságában épp a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szakértőivel vettük át a pénzpiacról szóló jelentést. Több érdekes dolog mellett a legfigyelemreméltóbb az a figyelmeztetés volt, hogy a fogyasztói hitelek terén egy új, eladósodási lufi van kialakulóban, ami nagyon veszélyessé válhat.

 

A fogyasztói hitelek brutális növekedésnek indultak, a leggyorsabban az egész eurozónában. A lakáshitelekkel ellentétben ráadásul növekszik a vissza nem fizetések mértéke is.

 

Az NBS szerint „a sikertelen fogyasztói hitelek kiugróan magas emelkedése ellentétes a jó gazdasági mutatókkal. Mindez a történelmileg legalacsonyabb munkanélküliség, legalacsonyabb kamatlábak és magas konkurencia mellett. Hogy „jó időben“ is emelkedik a sikertelen fogyasztói hitelek aránya, azt mutatja, hogy ezek a hitelek túlságosan könnyű hitelezési feltételek mellett lettek megítélve.“

 

 hirdetes_810x300  

Mit jelent mindez? Már több éve oldjuk a lakosság túlságosan magas eladósodását, az emberek egy részénél pedig az ebből adódó exekúciós körforgást. Először korlátoztuk a nem banki szubjektumok tevékenységét, de látjuk, hogy a bankok is ugyanúgy hiteleznek ott is, ahol nem kellene.

 

Az igazságügyi miniszter most könnyített a személyi csőd intézményén, hogy az emberek ki tudjanak törni a hitelezési mókuskerekéből, és információim szerint exekúciós amnesztián is gondolkodnak.

 

 

Nagy nehezen kezeljük a problémát, miközben a háttérben egy új, még nagyobb lufi fújódik fel. Intézkedésekre lesz szükség e téren is.

 

(…)

 

 

 

Miroslav Beblavý: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!