A Bukott angyalok c. kötet nem kerül a Könyvheti előzetesbe – pénz híján. Június 1o-én dedikálok a Kalligram könyvesbolt előtt.

 

A könyv a titkosrendőrségől szól, mármint a kommunista titkosrendőrségről, de tulajdonképpen nemcsak a kommunista titkosrendőrségről. Az elbeszélőt Párizsban, egy éjszakán, tájékoztatja Lőrinc, a második felesége, Vera haláláról, és Tocsek, Vera apja történetéről. A tőrténet a második világháború befejezésére megy vissza. Tocsek, a titkosrendőr Janáknak köszönhetően megússza a pozsonyi magyarok ligetfalusi – számokban ezrekre menően – kivégzését, ráadásul 1945 nyarán, tehát már a békeiidőben.

 

Tocsek kommunista lesz, Janák pedig megszállott kommunista. Ahogy 1968 után a Janák cinikus lesz, Tocsek pedig nem tudja elfelejteni az 1945-ben történteket, Janák és Tocsek barátsága végképp zátonyra fut. De tulajdonképpen a titkosrendőrségről szól azu egész regény. A titkosrendőrségről, mely lathatatlan, mely tovább működik a rendszerváltozás után is – és persze Janákot is föláldozza. Janák és Tocsek a bukott angyalok. A titkosrendőrség lathatatlan, de megbízhatóan végzi mukáját.

 

 hirdetes_810x300  

Erről szól a regény, a maga Tocsek, Janák, Lőrinc és az elbeszélő bonyolult kapcsolataival és összetűzéseivel.

 

Grendel Lajos. Kép: barkaonline.hu

 

Grendel Lajos: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!