Hétfőtől kisbusz szállít Doborgazról nyolc gyereket az oroszvári szlovák iskolába. Tudtommal közülük négy magyar, akiknek a szüleik (sajnos) nem az anyanyelvi oktatást választották, pedig magyar alsó tagozat helyben is működik. Négy tanuló szlovák nemzetiségű. Az ő szüleik (másokhoz hasonlóan) valójában a bősi vízerőmű atyjának kikiáltott Július Binder nacionalista körökben bevallott szándékát testesítik meg: általuk megváltozik a nem is oly rég színmagya rtérség etnikai összetétele.

 

Vajkáról és Bodakról a bősi magyar iskolába járnak a gyerekek. Pozsonyba és főleg visszafelé ritkábbak a menetrend szerinti járatok. Emiatt határoztak a miniszterek a kísérletképpen beindított iskolabusz menetirányáról, bár Bős felé is kellett volna indítani ilyet. Ugyanis az iskolaüggyel kapcsolatos döntések jelzésértékűek, nemzetiségi vonatkozásban pedig szimbolikusak is.

 

Ezért jogosan bírálta ezt az átgondolatlan lépést néhány hazai internetes portál, de az asszimilációs törekvések emlegetése átlátszó kampányfogás, hiszen mégis csak a Híd érte el a kisiskolákkal kapcsolatos kvóták eltörlését, most pedig az anyagi támogatásukat rögzítő törvénymódosítást készíti.

 

 hirdetes_300x300  

Ideje lenne tudatosítani: a magyar kisiskolák megmaradásában a politika sokatsegíthet, de a jövőjükről a szülők és a pedagógusok döntenek. Az előbbiek azzal, hogy magyar iskolába íratják gyerekeiket. Az utóbbiak hivatása pedig a színvonalas oktatás. Ha ezt nem tudatosítjuk, akkor a szeptembertől a magyar iskolákban tanuló diákokat is szállító buszok indítása csak átmenetileg oldja meg nemzetiségi oktatásügyünk sorskérdéseit.

 

Érsek Árpád, Robert Kaliňák, Peter Plavčan. Kép: Körkép.sk

 

Új Szó – Szilvássy József: Ami a rostámon fennakadt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!