Tíz szlovákiaiból négyen még mindig hisznek Szlovákia semleges helyzetében kelet és nyugat között. Ami első látásra mérsékletesnek tűnik, csak hétköznapi naivitás.

 

(…) A GLOBSEC Policy Institute legújabb közvélemény-kutatása vegyes híreket tartalmaz. Nem vagyunk az uniós tagság ellen, de a szlovákiaiak 42 százaléka (a csehek 41 és a magyarok 53 százaléka) nem akarja, hogy országa bármelyik oldalhoz is tartozzon.

 

A skizofrénia egy másik jele Merkel német kancellár viszonylag alacsony támogatottsága párosítva az orosz elnök jelentős népszerűségével.

 

 hirdetes_300x300  

Az rendben van, hogy a hétköznapi szlovákiai vagy cseh polgárok szabadon azt hisznek, amit akarnak. Az nagyobb baj, hogy elvárásaik ütköznek a politikai képviselettel. Egy ilyen ellentét bizalmatlanságot hordoz magában és azt az érzést kelti, hogy a polgárokat megint kirekesztik a fontos döntésekből.

 

Tévedés a kulturális és szellemi befolyásról szőtt vágyakat a politikai realitással vegyíteni. (…)

 

A híd szerepét vállaló taktika nem új dolog a nap alatt. A hidaknak megvannak a maguk előnyei (összekötnek) és hátrányai. Például az, hogy rajtuk keresztül előszeretettel masíroznak át katonák, tankok és egyéb katasztrófák. Válság idején a hidakat égetik fel először.

 

Aki középen akar lenni, az számoljon azzal is, hogy az egyik és a másik oldal felosztja egymás közt. Ezután a hídból nem sok minden marad.

 

Az első, aki ezzel a taktikával szemezgetett, az Beneš volt. Gondoskodott egy barátsági szerződésről Csehszlovákia és a Szovjetunió között. Hogyan végződött a történet? A müncheni árulással és a szuverenitás elvesztésével.

 

A második barátsági szerződés Kelettel 1943-ban érkezett és az 1948-as puccsal zárult le. Húsz évvel később Csehszlovákia a kapitalizmus és a szocializmus között egy harmadik utat akart járni, ami az 1968-as augusztusi normalizációval ért véget.

 

Különutas megoldásokat találni és eljátszani a híd szerepét semmire sem elég. Csak azok szeretik az ilyen megoldásokat, akik semmiből sem akarnak tanulni és folyton ugyanazokba a hibákba esnek bele.

 

Aktuality.sk, Komentár Ľubomíra Jaška: Medzi Východom a Západom je nič

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!