(…)

A Dúha-ügy, amelyre az SaS képviselői felhívták a figyelmet, nagyon összetett. Próbáljuk meg lerövidíteni és egyszerűsíteni. A Dúha vállalat, Remeta más cégeihez hasonlóan nem fizetett az alvállalkozóknak. Adósságot hagyott maga után és csődeljárás fenyegette. De Remeta rokoni cégeinek nagyon is jól ment. Milliókat kaptak tanácsadásért, közvetítésért, „szolgáltatásokért” (valószínűleg fiktívért).

 

A pénzügyi felügyelet hihetetlen dolgokat állapított meg az ellenőrzés során. De mint ahogy sejtik, elfelejtették  azokat rendesen kivizsgálni. Mint például az adócsalás gyanúját, fiktív számlákat,…. Hagyjuk most a spekulációkat és gyanúkat, … nézzük meg a tényeket és azt, hogy Remeta és emberei hogyan vettek ki az autópályaépítésre szánt költségvetésből százezer eurókat – és hogyan rakták át a másik zsebükbe. (…)

 

A pénzügyi hatóság ellenőrzése megmutatta, hogy a Dúha pénzt futtatott át mesterségesen felfújt számlákon keresztül rokoni társaságokhoz. Amit az alvállalkozók átverésén megspórolt, azt félretette. Csak egy példa: a cég, amely a Wellnes Hotel Borovica tulajdonosa, „közvetítő szolgáltatásokért” egymillió eurós számlát állított ki, amit a Dúha kifizetett – abból a pénzből, amit az államtól kapott autópálya építésére.

  hirdetes_300x300   

 

Az ellenőrök azt gondolhatták, hogy a Dúha ilyen túlárazott számlákkal növeli meg költségeit – hogy csökkentse a nyereségadóját.  Az igazság ez esetben azonban máshol lesz. Valószínűleg ez csak egy teljesen közönséges „alagút” volt. Az autópályára szánt pénzeket a csődeljárás által fenyegetett Dúhából egyszerűen áthelyezték „biztonságosabb” cégekbe, amelyek Remetához tartoznak.  A Dúha cég részvényese, mint ahogy az lenni szokott, egy ciprusi postafiók-cég. Arleen Tradingnek hívják és Nikóziában székel.

 

Remetáék pénzt játszottak át maguknak az autópályára szánt költségvetésből . Egyik kezükből a másikba rakták át.  Így vehettek ki pénzt a Dúha cégből hét alkalommal. Összesen több millió euróról van szó. A pénz az államkasszából származott, amelyből az autópályákat finanszírozzák. Aztán az összeg mozgatásával „finomították” az adókat és költségeket. A pénz végül Cipruson kötött ki.

(…)

 

Aktuality.skDag Daniš:  Ako sa rozkrádajú milióny na diaľnice

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!