A Mount Everest meghódításának kilencedik sikertelen kísérlete után Klein Dávid szokatlanul erős ellenszélben találta magát a sajtóban is. Az alpinistával a hvg.hu készített interjút. 

 

Hvg.hu: Korábban azt mondta, reméli, a mostani expedícióból nem csak a csúcsmászás napján átélt kudarc marad majd meg. Most hogy érzi magát?

 

Klein Dávid: Vegyes érzések vannak bennem: jelen van a csalódottság, hogy egyikünk sem érte el a csúcsot – azzal a céllal indultunk, hogy mindketten fent állunk oxigénpalack nélkül a Mount Everest tetején, és ez nem sikerült –, de van bennem életöröm is. Amikor lejössz a hegyről, az élet könnyebbé, rugalmasabbá, bonyolultabbá válik. Messze vagyok még attól, hogy feldolgozzam azt, ami az expedíción történt, az még csak most kezdődik. Sok szépséget átéltünk, de nagyon sok hiányérzet is van bennem.

 

  hirdetes_300x300   

Hvg.hu: Nagyon sok pozitív üzenetet kaptak, de megszólalt a másik oldal is, amely azt mondja, megint visszafordult “ilyen, olyan indok miatt”. Van, aki alibimászónak tartja.

 

Klein Dávid: Biztos van ilyen is, van néhány ember aki pedig azért hőbörög, hogy feleslegesen kockáztatunk. Ez ilyen.

 

(…)

 

Hvg.hu: Milyen érzéseket kelt önben, hogy másoknak sikerült, önnek meg nem?

 

Klein Dávid: Semmilyent. Az sem kelt bennem speciális érzést, ha nekem sikerül valami, ami másoknak nem. Sem irigy, sem kárörvendő nem vagyok. Nem másokhoz hasonlítom magam, mászás közben a hegy és a köztem lévő viszony számít.

 

(…)

 

Hvg.hu: Próbálkozik még az Everesttel?

 

Klein Dávid: Nem tudom még. Általában spontán születnek a terveim, de jelenleg egy szerződés is kötelez, az Everest Expedíció 2017 managementje természetesen biztosított arról, hogy Szilárddal minden döntésünket elfogadják és tisztelik. Közös tervek, pedig biztosan fognak születni.

 

Hvg.hu: A következő cél már megvan?

 

Klein Dávid: Nincs. Vannak álmaink, ötleteink, szép hegyeket szeretnénk mászni. Szilárddal elmélyült a kapcsolatom, nagy dolog, hogy emberileg és szakmailag találtam valakit, akivel tudok mozogni a Himalájában.

 

Hvg.hu: Ha nem számítjuk a tragédiákat, a mostani kudarc a korábbiakhoz képest mekkora?

 

Klein Dávid: Ez egy nagyon nagy „ha”: annál nagyobb kudarc ugyanis nincs. Megkockáztatom, még akkor is így van ez, mikor a hegymászó eléri a csúcsot, de visszavonulás közben életét veszti. (…) Az idei egy vegyesfelvágott: nagyon keményre és szépre sikerült az akklimatizáció, majd az időjárás és az előrejelzések is hektikusak voltak. A hegy folyamatosan táncoltatott minket, az akklimatizáció végéig sikerült mindig úgy táncolnunk, ahogy ő fütyült, utána pedig nem tudtunk beletalálni egy normális „időjárási ablakba”.

 

(…)

 

Hvg.hu: A 2014-es mászás után ellentmondásos hírek voltak arról, meddig jutott, a legelső kommunikáció szerint nagyjából 8600 méterig, majd 8700 méter lett rögzítve.

 

Klein Dávid: Nem tudom, miért voltak ellentmondásosak az adatok. A képeken is látszik, hogy a 8680 méteren lévő második létrát megmászom, utána még mentem egy órát, valahol a 8700-8750 körüli magasságban lehettem.

 

Hvg.hu: Mit mond arra a véleményre, hogy míg ön folyamatosan próbálkozik, és nem sikerül, elveszi a pénz és a lehetőséget más, esetleg tehetségesebb mászók elől.

 

Klein Dávid: Ez nem igaz. Sőt, remélem, hogy expedícióink nem csak a magyar expedíciós hegymászást gazdagítják, de a hegymászás, sziklamászás, jégmászás, alpin mászás – és úgy általában, a hegyjárás, természetjárás – „ügyét” is előbbre viszik. Egyrészt négy nyolcezer méternél magasabb csúcsot másztam meg palack nélkül (…). Másrészt nem nagyon látom, sajnos, hogy rengetegen akarnának ilyen magas hegyeket mászni.

 

Ez teljes embert igényel, kevesen vannak, akik teljes mivoltukat ennek akarnák szánni, egész évben erre készülnének, és hajlandóak lennének elviselni a létbizonytalanságot. Szilárdon és rajtam kívül 1-2 ember csinálja, vagy csinálná. (…) Fontos, hogy a minket érő reflektorfény egy részét a többi szakágra irányítsuk, és megmutassuk, mennyi szépséget és izgalmat tud adni a Hegy. Kalandos, sokszerzős, szövevényes történet ez, de szerintem nem rossz, hogy létezik magyar expedíciós hegymászás, és remélem, a magunk módján mi is hozzájárulunk.

 

Hvg.hu, Klein Dávid: Nem igaz, hogy tehetségesebb mászók elől venném el a lehetőséget

Nyitókép: Magyar Everest Expedíció 2017

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!