Néhány hónappal ezelőtt csak a média és az ellenzék beszélt a korrupcióról. Ma már a Smernek is kell foglalkoznia a témával. Látható, hogy a társadalom kitartó nyomásának van értelme akkor is, ha nem is hullanak rögtön fejek.

 

Több mint 13 ezer ember Pozsonyban, nagyjából 5 ezer Kassán, további háromszáz Prágában. A hétfői korrupcióellenes tüntetéseken összesen nagyjából 20 ezer ember vett részt. (…)

 

Június 12-én, hétfőn újabb korrupció ellenes tüntetésre kerül sor Zsolnán és Eperjesen. Eddig 2400 ember jelezte részvételét, nagyjából a fele a szociális hálókon.

 

 hirdetes_400x285  

Ez még mindig nem a szükséges kritikus tömeg, ami kényszerítené Robert Fico kormányfőt, hogy visszahívja a belügyminisztert és a speciális főügyészt. A miniszterelnök nyilván csak akkor lépne az ügyben, ha legalább 50 ezren vonulnának az utcára. Minden megyei központú városban, napi szinten.

 

Ha két hétig egyfolytában zajlanának a tüntetések, Fico már nem hagyhatná őket figyelmen kívül. Elég, ha arra gondolunk, milyen hosszú ideig utasította el az amnesztiák eltörlését. Aztán egy film, egy petíció és egy felmérés megváltoztatta az álláspontját, meghallgatta az elégedetlen közvéleményt – abban a reményben, hogy elkerüli a politikai bukást.

 

A korrupcióellenes tüntetések miatt egyelőre nem kell idegeskednie. A közelgő nyár és nyaraló szezon egy időre gátat szab majd a társadalmi mozgósításnak. Ennek ellenére Ficonak résen kell lennie, hiszen nem csak a tüntetők, de a diákok követeléseit tartalmazó petíciót aláírók száma is rohamosan nő.

 

Ha őszig összegyűlik az elvárt mennyiségű aláírás (100 ezer szignó), az már teljesen új helyzetet teremt, mint mikor az ellenzék terjesztette a parlament elé a belügyminiszter leváltását. (…)

 

A diákok már most elérték azt, amit előttük egy egész generáció alatt nem sikerült: a korrupció a közbeszéd elsőszámú témája lett. A helyzet jelenlegi alakulása Ficonak is köszönhető, bár nem gondolja komolyan és a korrupció elleni harcot csak imitálja. Hosszútávon ez a stratégiája azonban nem működik majd, mert az emberek nem hülyék.

 

A Smer nyilván marad még a legközelebbi választásokon is, mert választóinak reakcióideje hasonlóan hosszú, mint Vladimír Mečiar választóié a ’90-es években.

 

De ha Fico nem okul belőle mielőbb és a marketingfogások helyett nem fordul a konkrét megoldások felé, 2024-ben feledésbe merül, épp úgy, ahogy az Elektra-beli mentorával is történt.

 

 

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Pochody menia Slovensko. Spamätá sa aj Fico?

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!