Nagy-Britannia újra meglepetést okozott. Áprilisban May brit kormányfő népszerűsége még olyan erős volt, hogy előrehozott választásokat hirdetett ki. Mindezt annak ellenére, hogy korábban hétszer egymás után kizárta ennek lehetőségét. Stratégiája rendkívül rosszul sült el, és nem csak saját maga, hanem egész Nagy-Britannia alól kihúzta a talajt.

 

Áprilisban úgy tűnt, hogy a konzervatívok tekintélyes fölényű többséget szerezhetnek a brit parlamentben. A választások azonban úgy estek, hogy a Konzervatívok eddigi többségüket is elveszítették. Megmaradtak ugyan a legnagyobb pártnak, de veszteségeik akkorák, hogy azok nem csak May, de a párt pozícióit is aláásták – nem beszélve az Európai Unió elhagyásának stratégiájáról.

 

Nagy-Britanniában nagy gondot jelent most kormányt alakítani, amelynek kormányfője nem féltétlenül lesz May. Az új kormányban nagy valószínűséggel helyet kapnak majd az ír Unionista Párt tagjai is – akik igyekeznek a jóval „lágyabb” Brexit felé terelni az eseményeket.

 

 hirdetes_810x300  

May egész „nem megegyezni még mindig jobb, mint egy rossz egyezség” Brexit-stratégiája darabokra hullik. Az EU-val szemben egy gyenge ellenfél ül le tárgyalni, amely otthon csak gyenge támogatottságot élvez, legitimációja pedig kérdéses. (…)

 

A kérdés az, hogy mikor kezdik igazából a tárgyalásokat. Hetekig tarthat, míg a brit belpolitika stabilizálódik és kialakul az új Brexit-stratégia. De az óra ketyeg – a kilépési kérelmet már leadták.

 

A bizonytalanság nőni fog, nem csak az idő szorítása miatt, hanem a brit kormány gyenge lábakon álló mandátuma miatt is. Állandóan ott lóg majd a levegőben egy újabb előrehozott választás lehetősége egy újabb bizonytalan végkifejlettel. (…)

 

Brüsszelben sírnak a nevetéstől. Nagy-Britannia káoszba fullad. Az országnak egységesnek kéne lennie az EU-val szemben, ezért May erős hátországot akart. A valóság azonban egy midnen korábbinál tagoltabb ország – vezető és víziók nélkül.

 

Brüsszel elégedett lehet – a briteké lett az elrettentő példa arra, hogy az Unióból kilépni csak bukást jelenthet.

 

Az ország, amely egy évvel ezelőtt egy népszavazáson radikális véleményének adott hangot a szavazatok 51 százaléka alapján, nem vált egységesebbé. Ilyen kicsi százalékos különbségek a demokratikus országokban döntőek, de aligha hoznak stabilitást. Erre leginkább épp a „konzervatív politikusoknak” kellene emlékezniük.

 

Aktuality.sk, Komentár Ronalda Ižipa: Británia na kolenách

Nyitókép: Politico.eu/Michel Bernier Brexitért felelős uniós biztos: Minden rendben Mrs. May? Mire Jean-Claude Juncker: Talán segítenünk kellene neki…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!