Petra Mikulcová egészen addig egy tipikus pozsonyi lány volt, mígnem két hónap leforgása alatt az élete 180 fokos fordulatot vett. Két új szerelmet talált, s közülük az egyik Norvégia volt.

(…)

 

Mi lepte meg Önt Norvégiában? Vannak olyan dolgok, amiket még nem szokott meg?

 

Norvégia legcsapadékosabb városában, Bergenben élek, ahol az év 265 napján esik az eső. Számomra ez elég frusztráló. A nap gyermeke vagyok, ezért az esőt talán sosem fogom megszokni. A norvégok számára azonban ez nem jelent problémát. Akármilyen lehet az időjárás, akár dézsából is szakadhat az eső, ők mindig sportolnak. Annak ellenére, hogy sokszor napokig esik, mindig mosollyal tekintenek a világra. Ezt csodálom bennük.

 hirdetes_400x285  

 

A háziorvosok is külön fejezet. Az egyik barátom mesélte, hogy amikor elmondta az orvosnak a tüneteit, akkor egyenesen előtte guglizta ki az internetről a diagnózist. Saját tapasztalatom ezen a téren még nincs, de rengeteg hasonló történetet hallottam. Azt mondják a norvég háziorvosokról, hogy nem szakképzettek.

 

Amit nem felejthetek el megemlíteni, az az alkohol. Míg Szlovákiában éjjel-nappal vásárolhatunk sört és tömény alkoholt a nonstop boltokban és a benzinkúton, addig Norvégiában mindezt este 18.00 óráig tehetjük meg (vasárnapot kivéve) az alkohol árusítására kijelölt speciális boltokban. Az egyszerű üzletekben csupán sört árulnak, de azt is meghatározott intervallumokban. (…)

(…)

 

Mit hozna át Norvégiából Szlovákiába?

 

Az élethez való pozitív hozzáállást, a természetvédelmet és a sportot. A norvégok rendkívül barátságosak, kedvesek, segítőkészek és nagyon pozitívak. Mindez valószínűleg az életszínvonaluknak is köszönhető, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fizetésekhez igazodnak a szolgáltatások, az élelmiszerek és az ingatlanok árai. Nem szennyezik tudatosan a környezetük, tiszteletben tartják a törvényszerűségeit, amire nagyon büszkék. Amennyiben az autópálya építését egy madárfészkes fa gátolná, akkor inkább pár méterrel odébb tolnák ki az autópályát.

 

A norvégok roppantul sportosak. Annak ellenére, hogy naponta többször esznek kenyeret és pékárut, a túlsúlyosság ritka. Mivel előszeretettel és sokat sportolnak, ezért megengedhetik maguknak a „bűnözést”. (…)

 

Ami még két év után is meglepő számomra, az a norvégok tökéletes angoltudása. Nemcsak a fiatalok, hanem az idősek is képesek probléma nélkül átváltani angolra.

 

Abban az esetben, ha szüksége van valamit elintézni a hivatalokban, akkor ugyanolyan bürokráciával találkozik mint Szlovákiában?

 

Az elején természetesen, el kell intézni a papírokat és regisztráció számot kell kérni, de egyáltalán nem bonyolult. Sőt, ha a munkaadóval sikerül jó szerződést kötni, akkor nagyon sok mindent online is el lehet intézni. Az adóbevallást például az állam csinálja. Mindenkinek elküldik a virtuális postaládájába, az érintettnek pedig egy hónapja van arra, hogy valamiféle változtatásokat csináljon. Hitelt az interneten keresztül is lehet kérvényezni. Nekünk például tíz perc alatt elfogadták a kérvényünket, és másnap már a számlánkon is volt a pénz.

(…)

 

Mit hozna át Szlovákiából Norvégiába?

 

Norvégiában hiányoznak az olyan helyek, ahol találkozni lehetne a barátokkal. Cukrászdák, kocsmák, éttermek…Szlovákiában kilépek a házból, és öt lépésre van a kocsma, sőt, minden városrészben rengeteg hasonló vállalat működik. Norvégiában minden a tágabb központba összpontosul, és a környező területeken semmi sincs. Még egy kávézó sem. A norvégok ezért leggyakrabban otthonaikba hívják a barátaikat, vagy a természetben találkoznak.

(…)

 

Aktuality.sk, Slovenka v Nórsku: Lekári googlia diagnózy, daňové priznanie robí štát

Fotó: Petra Mikulcová archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!