Mikor térünk észhez, és mikor hagynun fel az olyan értelmetlenségekkel, mint a zenélő szökőkút vagy a színes térkő?

 

Az ízléstelenség határa

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Breznóbányánál kezdődik a vérontás. Az égetett téglákra kihelyezett reklámoktól, a cementeket és a motorfűrészeket reklámozó helyi szépségektől és szlogenektől nemhogy az Alacsony-Tátrát nem lehet látni, de még az égboltot sem. Az utakat harsány reklámok és a ronda homlokzatok szegélyezik. Kinek tetszik ez, és ki akar ilyen környezetben élni? Akik sosem olvastak Szlovákia szépségeiről, azokat valóban nem gátolja, hogy a kertjükbe vagy a házuk falára olyan hirdetményeket aggassanak, amelyek a helyi Lidl barbecue hetét reklámozzák.

 

Miért engedünk az ilyesminek? Hiszen Európa egyik legszebb országa a miénk, tele apró vizekkel és forrásokkal. Miért kell ezek köré a források köre Aphroditét ábrázoló gipszből készült szobrokat állítanunk? Miről árulkodik aztán ez a fajta esztétika és mit mond a környezetünkről?

 

(…) Mindent elfelejtettünk. Elfelejtettük, hogy milyen íze van a jó sajtnak, és azt is, hogyan kell kinéznie annak a helynek, ahol árulják. Elfelejtettük, hogyan néznek ki a valódi szlovák házak, hogy a háromemeletes ukrajnai építészet nem illik a régi paraszti tanyák közé. (…) Elfelejtettük, hogy az emberek közé nem megyünk melegítőben, hogy a kulturális társadalomban való léthez kötelezettségek is tartoznak. Elfelejtettük, hogy nem kenhetjük be a házunkat bármivel, és nem is keríthetjük be az egykori szövetkezetből származó hullámpléhvel. Elfelejtettük, hogy a gané nem az út mentére való, hanem a gazdasági épületbe (…).

 

(…)

 

Mindennapi ízléstelenség

 

Miért ütközünk bele naponta az ízléstelenségbe, a fedetlen szemétlerakatokba és a tönkretett padokba? Miért mondjuk azt, hogy szeretjük a hazánkat, amikor tönkretesszük, nem tartjuk tisztán, és mint a megszállottak körberagasztjuk visszataszító billboardokkal. (…) Hiszen ilyen sehol sincs, senki sem bánik ilyen nyersen a saját örökségével. (…) Hol tanultuk meg azt, hogy porban kell árulni a dinnyéket és nem kell felsöpörni a járdát? Ez nem a kommunizmus öröksége, ez a jelenlegi ízléstelenség: neonok, ponyvák, reklámok – feleslegesen. (…)

 

Mikor térünk észhez, és mikor fejezzük be az olyan értelmetlen elemek használatát, mint a zenélő szökőkút vagy a színes térkő? Mikor kezdünk el olyan házakat építeni, amelyek tiszteletben tartják országunkat és tradíciónkat? Mikor fejezzük be, hogy négy keréken járunk az erdőkbe?

(…)

 

sme.sk, Michal Havran: Masaker sa začína pred Breznom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!