Robert Ficot, a szlovákiai polgárok jogainak élharcosát nem hagyta hidegen a VW munkásainak sztrájkja. Megkérdezte, hogyan lehetséges, hogy ugyanazért a munkáért 200 kilométerrel odébb kétszer akkora fizetés ját. Hiszen Szlovákiában az emberek joggal várják el a magasabb béreket.

 

Kíváncsi vagyok, hogyan értékelik a pedagógusok a kormányfő szavait, akiknek német kollégáik havi 3500 eurót keresnek, vagy az orvosok, akik Németországban 4000 eurót is kereshetnének. És hova tűnik el hirtelen a magasabb bérhez való jog, amikor a sztrájkoló állami alkalmazottak vonulnak fel a kormányhivatal előtt?

 

Az ilyen beszéd nem illik egy kormányfőhöz. Nem csoda, hogy a külföldi médiumok populistának nevezik. Hogyan másképp lehet nevezni egy politikust, aki más mércét használ arra a pénzre, amit a kormánynak kell kifizetni, és mást arra, amit valaki másnak.

 

 hirdetes_810x300  

Sajnos, a kormány szociális politikája már csak az ígéretek szintjén létezik, amit neves egyszerűséggel ráterhelnek a vállalkozásokra. Világos koncepció és vízió nélkül. Hihetetlen, hogy a szlovák kormányzat jelenlegi romboló gazdaságpolitikája ellenére az ország gazdasága még mindig növekszik. És nem kicsit.

 

Szlovák cég vs külföldi cég

 

A gazdasági növekedés nem a VW-nek köszönhető, és nem is a többi autógyárnak. Hihetetlenül hangzik, de az autógyártók hozzáadott-értéke Szlovákiában elenyésző. Annak ellenére, hogy meglódították az exportot és az import, a GDP-ben mért hozzáadott értékük alacsony, csak 4 százalék.

 

Az autógyárak csak munkahelyeket teremtenek, amelyeket bizonyos mértékben megint csak az állam finanszíroz közvetlen és közvetett támogatások és adókedvezmények formájában. Az állam először bőkezű támogatást ígér az autógyáraknak, amivel idecsábítja őket, aztán kijelenti, túl keveset fizet az alkalmazottaknak. Akkor miért hívja ide őket?

 

Ahelyett, hogy jobb feltéteket biztosít nekik, mint a hazai cégeknek, az államnak inkább adólincencet kéne kivetnie az országba érkező külföldi cégeknek.  Enélkül jólétet aligha épít ki sikeresen.

 

Pürrhoszi győzelem

 

Valószínű, hogy a VW alkalmazottai valamivel jobb feltételeket és fizetés harcolnak majd ki. De segíteni fog ez rajtuk? Rövidtávon igen, hosszútávon nem. A rideg gazdasági számítás egyértelmű: A VW bérköltsége emelkedni fog, a konszern nyeresége pedig csökkenni. Ezért alternatívákat fog keresni, hogy lehet újra csökkenteni a béreket. Idővel előfordulhat, hogy jobb útvonalakat fognak keresni, vagy – ami valószínűbb – méginkább gépekkel helyettesítik majd az emberi munkaerőt.

 

Minél gyorsabban nő az autógyárakban az alkalmazottak fizetése, annál hamarább következik ez be. Szlovákia az elmúlt évben több mint 1 millió autót gyártott le, de balgaság lenne örülni ennek. Autó összeszerelő-műhellyé tenni Szlovákiát hatalmas hiba volt. Csak találgathatunk, milyen ára lesz ennek a jövőben.

 

Pár év múlva Szlovákia Európa lepusztult Detroitjává válhat.

 

Aktuality.sk, Komentár Ronalda Ižipa: Štrajk, automobilky a budúcnosť Slovenska

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!