A „kiüresedő Magyarország” liberális toposza rendületlenül tartja magát – de lássuk a tényeket!

 

„1,2 millió magyar készül elhagyni az országot” – olvashattuk a minap a 444.hu címlapján. A liberális sajtó évek óta – egészen pontosan 2010 óta – riogat azzal, hogy a „legtehetségesebb” fiatalok egytől egyik elhagyták Magyarországot. Vagy ha eddig nem is, akkor majd most fognak elköltözni.

 

Ha az elmúlt évek liberális jóslatai beigazolódtak volna, ma már üres lenne az ország. De nem az.

 

 hirdetes_810x300  

Az elvándorlás valóban probléma hazánkban, csak úgy, mint a többi közép-kelet-európai országban. A nyugati országok magasabb bérei sokak számára jelentenek vonzó alternatívát, még akkor is, ha a kivándorlók jelentős része mosogatófiúként vagy pincérnőként dolgozik – vagyis olyan munkakörökben, amelyek ritkán kecsegtetnek óriási karrierrel.

 

A kérdés tehát nem az, hogy létezik-e az elvándorlás problémája – világos, hogy létezik. A kérdés az, hogy valóban olyan drámai-e a helyzet, mint ahogy azt a liberális sajtó lefesti?

 

Az Európán belüli migráció egy általános jelenség, ami, ugyan eltérő mértékben, de az összes tagállamot érinti. A Pew Research Center kutatása szerint 2015-ben közel 20 millió európai állampolgár – a teljes európai lakosság 4 százaléka – élt a születési országától különböző európai államban:

 

mozgasterblog.hu/reprofoto

 

A kutatás eredményeit böngészve hamar világossá válik, hogy a helyzet cseppet sem olyan drámai, mint ahogyan azt a balliberális média sulykolja:

 

  1. Az abszolút számokat nézve a legtöbben Lengyelországot (3,5 millió), Romániát (3 millió) és Németországot (1,8 millió fő) hagyták el egy másik európai országért.

 

  1. Ha a lakosságarányt vesszük figyelembe, akkor a sorrend a következő: az első helyre Luxembourg kerül – lakosságának 14 százaléka élt valamely másik uniós tagállamban 2015-ben. A románok maradnak a második helyen (13 százalék), a „dobogó” harmadik foka pedig Írországé (12 százalék).

 

  1. Magyarország tehát sem abszolút értékben, sem lakosság-arányosan nincs a kivándorlás által leginkább sújtott európai országok között. 2015-ben 390 ezer magyar, a teljes lakosság 4 százaléka élt valamely másik EU tagállamban.

 

  1. Az abszolút számok önmagukban csalókák lehetnek. Nézzünk egy példát! Máltát mindössze 40 ezren hagyták el, Lengyelországot pedig közel 3,5 millióan, százalékos arányban azonban a két ország hasonló helyzetben van: mindkét állam lakosságának 8 százaléka él valamelyik másik EU tagállamban. A kevesebb, mint félmillió lakosú Málta és a 38 milliós Lengyelország összehasonlításakor tehát érdemes az arányokat nézni az abszolút számok helyett.

 

  1. A környező országok között Magyarország – fej-fej mellett Ausztriával – áll a legjobban. Szlovéniát (5%), Szlovákiát (5%) és Horvátországot (8%) arányaiban többen hagyták el, mint hazánkat. Csehországot, Romániát és Lengyelországot pedig mind az abszolút számokat, mint a lakosságarányokat tekintve többen hagyták el, mint hazánkat.

 

  1. Magyarország tehát az európai középmezőnyben foglal helyet a kivándorlás tekintetében. Természetesen jobb lenne a legkevésbé érintett országok közé tartozni, de az biztos, hogy a magyar adatok nem kiugróan magasak sem európai, sem régiós összehasonlításban. Sőt!

 

Mindezek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkező hónapokban csak szaporodni fognak a drasztikus mértékű kivándorlással riogató cikkek: a liberális toposzok rendkívül ellenállóak a valóssággal szemben.

 

mozgasterblog.hu, Liberális hiszti 11.

Nyitókép: hellomagyarok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!