A külföldi iskolákat látogató szlovákiai diákok 14 százaléka távozik az országból. Ez Luxemburg után a legmagasabb arány az OECD (a világ 35 legfejlettebb országa) tagállamok között. A csehországi főiskolákon több mint 22 ezer diák tanul és nem gondolkodnak a visszatérésen.

 

A diákok 13 százaléka távozik külföldre a tanulmányai végeztével. Minden tizedik ember külföldön él. Az államnak semmilyen stratégiája nincs arra, hogyan akadályozza meg az agyelszívást és motiválja a szlovák állampolgárokat, hogy hazatérjenek. Az oktatásügyi minisztérium programja nem járt sikerrel, a pénzügyi motiváció ellenére csak 4 ember tért haza a tervezett 50 helyett.

 

Hasonló cipőben jár Lengyelország, ugyanakkor a lengyelek már most több intézkedést fogadtak el a helyzet javítása érdekében, például az iskolák minőségének érdembeli javítását, a családok támogatását, az anyasági szabadság meghosszabbítását, a fiatalok lakásvásárlását segítő programokat, a legjobb tudósok érvényesülésének segítését. Ha Szlovákia nem lép, elveszítjük ezeket az embereket, ami nagy veszteség lenne.

 

 hirdetes_300x300  

Veronika Remišová
kép: cas.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!