(…)

A vészjelző hírek margójára, melyek szerint a minisztérium nem cselekszik, a következőt szeretném elmondani. A minisztérium Vereknye és környékén nagyon intenzíven cselekszik. Fúrásokkal rendszeresen figyeljük a felszín alatti víz állapotát. Összesen 18 fúrónk van és ezeknek köszönhetően a Dionýz Štúr Állami Geológiai Intézet ismeri a felszín alatti víz összetételét. Vagyis annak a víznek, amely a forrásokban is megtalálható. A mintákból szerzett információkat aztán elküldjük az önkormányzatoknak és a térség lakosainak is, ahol a méréseket végeztük. Legutóbb idén májusban jártunk el így.

 

(…)

Szeretném biztosítani Vereknye és a szomszédos városrészek lakóit, hogy mögöttük állunk és a szomszédjukban található problémát következetesen megoldjuk. Jelenleg a lerakat helyreállítására kiírt közbeszerzési eljárás zajlik. A lerakatot izolálni fogjuk, a folyamat az egész világon széles körben alkalmazott. Hasonló módszert választottak a raktárak problémájának megoldására Ausztriában, Amerikában, Csehországban, Nagy-Britanniában és más országokban. A projekt része a felszín alatti vizek megtisztítása is. Az idő múlásával így a káros anyagok mértéke csökken majd a lerakat környékén. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Nem boldogít a felszín alatti vizek állapota Vereknyén és környékén. Örököltünk egy nemkívánatos toxikus lerakatot a szocializmus idejéből. A problémát hosszú ideig halasztották és nem oldották meg. Ennek ellenére örülök, hogy nem egész egy év alatt többet haladtunk előre, mint az utóbbi húsz évben. Sok nagyszájúnak ez nem tetszik. Én azonban nem szeretném belevonni a politikát az életkörnyezet védelmével kapcsolatos kérdésekbe. Ez nem üzlet, ez saját magunk és gyerekeink védelme. A pánikkeltés és az eljárások megkérdőjelezése az egész helyreállítási folyamatot újra elodázhatja.

 

hnonline.sk – László Sólymos: Nešírme paniku vo Vrakuni a okolí. Rezort intenzívne koná
kép: ippr.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!