Pénteken több okunk is volt az örömre, hiszen jól teljesítettek a magyar nyíltvízi úszók, valamint a férfi vízlabda-válogatott is hozta a franciák elleni mérkőzést.

 

Somhegyi Krisztián kiesett a toronyugrás selejtezőjében. A magyar versenyző a 27. helyen zárt, így nem jutott be a 18-as középdöntőbe.

 

Olasz Anna ötödikként ért célba a nők 25 km-es nyíltvízi úszószámában, a szintén magyar Sömenek Onon Kata pedig a 12. helyen zárta a versenyt. Féltávnál még mind a két magyar lány az első tízben úszott, majd Sömenek fokozatosan lemaradt, Olasz számára azonban sokáig reális cél volt az éremszerzés.

 

 hirdetes_810x300  
Olasz Anna rajtja, fotó: nemzetisport.hu

 

Gyurta Gergely és Rasovszky Kristóf szintén 25 km-en szállt vízbe, és míg Rasovszky kénytelen volt sérülés miatt feladni a versenyt, addig Gyurta pontszerző 6. helyen ért célba.

 

„Roppant nehéz volt a verseny, mind a verekedés, mind a hullámzás és az időjárás miatt, de így is minden percét élveztem – nyilatkozta lelkesen Gyurta Gergely. – Az utolsó körben már csak a közönségre és a szüleimre gondoltam. Ők húztak be a végén. Óriási élmény volt ezt hazai közönség előtt megélni.”

 

Gyurta Gergely úszás közben, fotó: nemzetisport.hu

 

„Próbáltam minél jobban előremenni, hogy kimaradjak a verekedésből – mesélte a 25 éves úszó. – Ez a verseny velejárója, de nem erről kellene szólnia. Akkor volt a legnehezebb, amikor a lányokat utolértük. Mondták, hogy durvábbak, de azt az érzést embernek nem kívánom, amit mi fiúk átéltünk ott.”

 

Rasovszky Kristóf is beszélt a 25 km-en átéltekről:

 

„Belekeveredtem egy elég nagy bunyóba az utolsó körökben, amikor utolértük a lányokat. Egy jó két és fél kilométeren keresztül bunyóban voltam, és főleg kaptam. Rosszabb helyeken is eltaláltak, emiatt úgy éreztem, ezt most fel kell adnom. Eléggé sajnálom, de ez benne van néha. Jelenleg úgy érzem, hogy nem indulok többé 25 kilométeren – mondta a magyar úszó.

 

Rasovszky Kristófnak nem volt szerencséje a hölgyekkel, fotó: nemzetisport.hu

 

A bírókat nem is értem, hogy mit figyeltek. Nem nagyon hallottam sípszót se, pedig voltak nagyobb ütések. Csalódás, hogy nem tudtam befejezni a 25 kilométert, de a másik három szám kárpótol. Még a medencében van egy 1500 méterem, arra még egy kicsit készülünk. Reméljük, az jól sikerül.”

 

Este a magyar férfi vízilabdázóknak szurkolhattunk, amit meg is háláltak egy győzelemmel, ráadásul mivel az olaszok „csak” 8 góllal győztek le az ausztrálokat, így mién lett a csoportelsőség is, ezzel pedig már biztosan a legjobb nyolc között van a magyar csapat.

 

Vizes vb: Magyarország legyőzte a franciákat. Bent vagyunk a legjobb nyolc között

 

Alessandro Campagna olasz vezetőedző szerint a magyarok nem érdemelték meg az eredményt:

 

„Jó meccset játszottunk az ausztrálokkal, a játék bizonyos elemeiben javulni is tudtunk, optimista vagyok – fogalmazott Campagna. – A magyar csapat szerencsés volt, nem érdemelte meg, hogy tízzel nyerjen Ausztrália ellen. Ausztrália feladta ellene, volt egy hat-nullás negyed is. Ellenünk az utolsó pillanatig küzdött.”

 

Märcz Tamás szintén értékelte az ausztrálok teljesítményét:

 

„Az ausztrálok becsülendő dolgokat tettek, magukért játszottak. Egy szállodában lakunk velük, egy sört fizetek nekik, mert megérdemlik. Tisztelem őket, hogy nem adták fel a mérkőzést, mentek az utolsó pillanatig. Ilyen a mentalitásuk, ezt vártam tőlük.”

 

Szombaton egy magyar versenyzőnek vagy csapatnak sem tudunk szurkolni, ám női vízilabdázóink ma kapnak ellenfelet, érdemes lesz tehát követni a Kanada – Új-Zéland találkozót.

 

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – JÚLIUS 22., SZOMBAT

 

MŰUGRÁS (DUNA ARÉNA)

 

14.00: Vegyes szinkron, döntő (Tv: M4 Sport, Eurosport2)
17.00: 
Férfi 10 m torony, döntő (Tv: Eurosport2)

 

MŰÚSZÁS (VÁROSLIGET)

 

11.00: Szabadgyakorlat, szabad kombináció, döntő (Tv: M4 Sport) 
19.00: Vegyes páros, szabad gyakorlat, döntő

 

VÍZILABDA (HAJÓS ALFRÉD NEMZETI SPORTUSZODA) 

 

Nők
• A 13–16. helyért

10.30: 
Brazília–Dél-Afrika (H1)
12.00: Japán–Kazahsztán (H2)
• A negyeddöntőbe jutásért
17.30: 
Kanada–Új-Zéland (NJ1)
19.00: 
Kína–Spanyolország (NJ2)
20.30:
 Hollandia–Oroszország (NJ3)
22.00:
 Franciaország–Ausztrália (NJ4)

 

Körkép.sk, nemzetisport.hu

Nyitókép: nepszava.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!