Nyugat-Balkán, Görögország és Törökország után most Olaszország lett divatos. 2017-ben a migránsok Líbiában gumicsónakokba ülnek és északnak indulnak elegendő mennyiségű üzemanyag nélkül. A 12 mérföldes zóna elhagyása után várják őket a valódi embercsempészek, elnézést, mentők.

 

Az olyan szervezetek mint a „Sea-Eye” vagy „Jugend rettet” Líbia partjainál járőröznek és úgy „mentik meg” a migránsokat, hogy felszedik őket a hajóra, majd a római koordinációs központba (MRCC, Maritime Rescue Coordination Center) hívnak, hogy küldjenek egy rendes hajót. Az pedig biztonságos olasz kikötőbe viszi őket. Az 500 kilométerből így a migránsok néhány tíz kilométert tesznek meg gumicsónakokon, a maradékot biztonságos hajón.

 

Amikor európai földre lépnek, nagyjából a kétharmaduknak különös módon eltűntek az okmányai, ami nem jelent akadályt, elég csak azt mondani, hogy „menedékjog” és folytatódhat az út északra. Ez azonban egyre nehezebb, mert a franciák lezárták a határokat és Ausztria is erre készül, ami a Schengeni szerződés megszegése.

 

 hirdetes_300x300  

 

Kétezer migránsnak a Földközi-tengerben ért véget az út, mert megfulladtak. Ezért elsősorban a már említett menekültpolitika a felelős. Ha az a hajó, amelyik felszedi a migránsokat visszavinné őket oda, ahonnan kihajóztak, senki nem vágna neki az Európába tartó veszélyes és továbbra is drága útnak. Úgy, ahogy egyik napról a másikra megszűnt a szíriai menekültek vándorlása azzal, hogy Ausztria vezetésével lezárták a macedón-görög határt.

 

(…)

Így hát folytatódik a migránsok szervezett behozatala a kontinensre, idén már több mint százezren érkeztek. Az európai vezetők képmutatása és tehetetlensége miatt. Ahelyett, hogy befejeznék ezt az őrültséget, a híres mag országai inkább a migránsok szétosztását szorgalmazzák.

 

hnonline.sk – Richard Sulík: Taxi do Európy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!