A korábbi futballkapitány, a Hertha vezetőedzője, Dárdai Pál berlini házában adott exkluzív interjút a Magyar Időknek. 

(…)

 A játékosai tisztában vannak azzal, ki tartja nekik az edzéseket?
– Fabian Lustenberger még a csapattársam volt, a többiek nem. De nem baj, ha nem ismerik a múltamat, játékoskoromban én is csak magammal foglalkoztam. A profi labdarúgó egy egoista kis szörnyecske, csak saját maga érdekli. Az a fontos neki, hogy legyen jó az edzés, és a tréner rakja be a csapatba. Engem sem érdekelt semmi más, csak az, hogy fitt legyek és játsszak.

 

– Most érez nyomást?
– Nem. Szerencsés vagyok, mert én kértem, hogy ha lehet, akkor mindig egyéves szerződést kössünk. Ha nem tartanak igényt a munkámra, akkor nincs mese, mennem kell. Két és fél éve vagyok a Herthánál, ezt nagyon kevesen élik meg egy klubnál.

 

 hirdetes_400x285  

– A nyomásról jut eszembe: Storck helyében teljesítené a szurkolók óhaját, betenné Nikolicsot a magyar válogatottba?
– Minden edzőnek megvan az elképzelése arról, hogy kit akar látni a pályán. Lehet, hogy Nikolics nem fér bele Storck filozófiájába. A góllövés művészet, a magyar válogatottnál az a kérdés, hogy ki fog gólt rúgni. Andorra ellen is annak kellett volna gólt szereznie, aki erre képes, akiben megvan ez a vele született képesség. Storckot lehet kritizálni, de szerintem lépjünk túl ezen. Sajnos a magyar futballisták nem játszanak Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-mérkőzéseket, nincs meg a nemzetközi tapasztalatuk. Ha a fiatalokat elvisszük Andorrába, a gyerek már azzal meg van elégedve, hogy berakták a válogatottba, pedig még semmit nem tett le az asztalra.

 

– Az akadémiai rendszer egyelőre nem árasztotta el tehetségekkel a magyar labdarúgást.
– Hatalmas dolognak tartom, hogy az ország miniszterelnöke révén rengeteg pénz áramlott a magyar futballba és a sportba. Berlinben könnyű okoskodni, itt minden hétvégén pattog a labda bármelyik játszótéren, csak odamennek a „scoutok”, és hozzák a fiúkat a Herthába. Otthon sokkal nehezebb: a régi rendszerben tönkretették a futballkultúrát. Kiürültek a dühöngők, és ha nem lennének akadémiák, akkor futballista is alig lenne. Kérdés persze, hogy szakmailag hogyan lehet előre lépni. Nem kellene bevonni az iskolákat a képzésbe? Ha csak 14-15 éves kortól edz a gyerek napi kettőt, az már nagyon késő. Hiába dolgoznak jól az akadémiákon, korábban kell elkezdeni a képzést. Nem érdemes olyan házra alapozni, amelyik reped.

 

– Az Andorra elleni vereség után nagyon határozottan mondta, hogy Storcknak maradnia kell.
– Azt mondtam, hogy vannak felelős emberek, akik majd eldöntik, amit kell. Felesleges elhamarkodottan dönteni egy csoportkör kellős közepén. De most ki lett volna a kapitány?! Ha majd véget ért a selejtezősorozat, megnézik, mi volt az eredeti célkitűzés, és abból mi valósult meg. Nem az én dolgom megítélni, hogy Storck menjen vagy maradjon.

(…)

 

Magyar IdőkInterjú Dárdai Pállal 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!