Robert Fico egyelőre hagyja, hogy az SNS kezében maradjon az oktatásügyi uniós források szétosztása. Andrej Danko így a saját maga által előidézett szerencsétlenségből a lehető legjobban keveredett ki. Megszüntetik a 280 millió eurós összértékű pályázatokat, ami eredetileg az egyetemi kutatási részlegeknek járt volna.

 

A magyarázat, hogy az egyetemek feleslegesen versenyeztek volna a „ragadozó magáncégekkel” és így az egyetemek ugyan versenyben voltak, de nem nyerhettek.

 

(…) Az egyetemek tényleg versenyben voltak, ahol esélyük sem volt nyerni. De nem azért, mert ügyetlenek, hanem mert nem tudnak olyan sokat fizetni a közvetítőknek, mint a magáncégek. Azok a magáncégek, amelyek bár nem tudnak és nem akarnak K+F-fel (kutatás-fejlesztéssel – a szerk. megj.) foglalkozni, csak megértették az SNS emberei által támasztott játékszabályokat.

 

 hirdetes_810x300  

Danko és társai most újabb pályázati lehetőségeket kínálnak fel az egyetemeknek, amelynek kerete harmadakkora lesz, mint az eredeti volt. Ezt már csak a rektorok akadályozhatják meg. (…) Ha nem engedik magukat megosztani apró ígéretekkel, győzni fognak, mert Robert Fico túlságosan tapasztalt ahhoz, hogy a rektorokkal ujjat húzzon.

 

Mivel a kormányfőnek egyelőre nem volt bátorsága elvenni az SNS-től az oktatásügyet, a helyzeten az is javított, hogy a korrupció vádjai azoktól a sikertelenül pályázó cégektől jöttek, akik nem jelentkeztek időben, mikor a rendőrség még hatékonyan beavatkozhatott volna.

 

Ebben igaza van. A legérzékletesebben František Zvrškovec számolt be a kenőpénzek követeléséről, akit nem épp sikeres K+F innovátorként tartanak számon. Ráadásul azt állítja, hogy a kenőpénzt az egyik projektet elbíráló egyén követelte. Az eddigi korrupcióra vonatkozó benyomások azonban magasabb szintű összeesküvésre utalnak.

 

(…) Danko mintha megértette volna a Smer parancsát, miszerint lopni szabad, de csak egy határig és tudnia kell osztozkodnia is, mert a határtalan mohóság felesleges ellenségeket (rektorok) szül. És mivel az SNS-nek ez elsőre nem sikerült, Pellegrini személyében szigorúbb felügyeletet kap a Smertől. A sáskák maradhatnak, de ha nem akarják elveszteni az egész tárcát, vissza kell fogniuk magukat.

 

DennikN.sk, Fico si ešte na Danka netrúfol

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!