Egy miniszternek nem a pszeudotudósokat és az alkimistákat kellene védelmeznie, hanem az uniós alapok körül mozgolódó paraziták leleplezésében kellene segítenie.

 

Ha megnézzük, hogy beszél a média előtt Peter Plavčan oktatásügyi miniszter az uniós alapok különös szétosztásáról, akkor egyszerűen csak sajnálatot tudunk iránta érezni. Hasonlóképpen akkor is, amikor azt ecseteli, hogy semmiféle rablásra nem került sor, hiszen eddig egyetlen cent sem került kiosztásra.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Plavčan miniszter úr arról beszél, hogy a tudományokba, a szakmai újításokba kell fektetni. De mégis kik azok, akiknek minderre meg kellene kapniuk a pénzt?

 

Talán még emlékeznek A császár pékje, a pék császára című cseh filmre, ahol az egyik alkimista II. Rudolf császár udvarában a előállítás folyamatát próbálja elmagyarázni:

 

Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. Tasparta maznalika zamáz piskurty, jarda, piskurty, patláma, patláma, patláma a… žbrluch!” És a végén szilvapálinkát állít elő.

 

Az uniós támogatásból részesülő cégeknek valószínűleg még attól is kevesebb tapasztalatuk volt a tudományok terén, mint a fent idézett alkimistának. A portfólióik nem arról tettek tanúbizonyságot, hogy az újításaik és felfedezéseik hasznosak lennének a társadalmunknak és az országunknak.

 

Sőt, inkább a fent említett film további alkimistáira hasonlítanak, akik közül az egyik szilárddá akarta tenni a ködöt, a másik kalapáccsal próbálta összeaprítani az atommagot, vagy arra a Scottra is hasonlítanak, aki a császár számára az örök fiatalság elixírjét szerette volna feltalálni. Ő azonban a végén férfiasan beismerte, hogy nem hisz az elixírek erejében, hiszen ő maga készíti őket.

 

A miniszter úrnak igazán nem kellene azokat védelmezni, akik nem érdemlik meg. A tudományokra szánt uniós alapokból saját bizniszt csinált, aminek a tudományhoz annyi köze van, mint az örök fiatalság elixírjének feltalálásához.

 

Aktuality.sk, Komentár Petra Bárdyho: Objavíme na Slovensku elixír mladosti?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!