Egyelőre csak sejthetjük, mekkora hullámot gerjeszt a nemzetközi átigazolási piacon Neymar 222 millió eurós vételára. A morajlást azonban már hallani. A hírek szerint Lionel Messi elérhetetlenül magasnak tetsző, 250 millió eurós kivásárlási ára is kifizethető. Hogy a Manchester City valóban letenné-e az asztalra az irdatlan mennyiségű pénzt, még nem nyert megerősítést, ám a korábban az ufómesék szintjén kezelendő sajtóinformációt immár hajlamosak vagyunk elhinni.

A Neymar-vásár napján új időszámítás kezdődött.

 

Táptalajt ad a spekulációnak az ötszörös aranylabdás argentin júliusban bejelentett, mégis érthetetlenül elhúzódó barcelonai szerződéshosszabbítása (ebben már 300 millió eurós kivásárlási díj szerepelne), de legfőképpen a Paris Saint-Germain által eszelősen felturbózott átigazolási verseny. Amikor a Barcelona vezetői Lionel Messi 2014-es megállapodásába kárörvendő nagyvonalúsággal belevették a 250 milliós záradékot, nyugodtak lehettek afelől, hogy féltett kincsük háborítatlan biztonságban marad, mint a zacskó gumicukor, amelyet a torkos kisfiú elől rakott fel anyja a szekrény tetejére. Aztán a gyerek megtalálta a létrát, és ma már a plafonig övé a világ.

A hasonlat persze torzít, hiszen plafon sincsen többé, a PSG katari eurómilliói őrült fizetési kényszerbe hozzák a riválisokat, még ha bizonyára ők maguk tudják is a legjobban: a valós érték messze elmarad a szemkápráztatóan sorakozó, felfújt nulláktól. Áprilisban írta az As spanyol napilap, hogy Nasszer el-Kelaifi, a PSG tulajdonosa a színfalak mögött 40 millió euróra becsülte a kiszemelt Kylian Mbappé értékét. Egy hónappal később arról szóltak a hírek, hogy a Monaco 80 millió eurós ajánlatot utasított vissza a 18 éves tehetségért, bízva abban, hogy még 20-30 millióval feljebb lehet tornázni az árát.

Megérte a türelem, a Neymar-szorzó itt is érvényesült. Ma már szinte csak az a kérdés, mikor jelenti be a Paris Saint-Germain a világfutball nagyszínpadára éppen csak felkapaszkodott francia tinédzser megvásárlását – 180 millió euróért. Sajnálhatják a Monacónál, hogy máris véget ér az átigazolási időszak.

 hirdetes_810x300  

Novemberben talán már 400 millió eurót is elkérhetnének érte.

 

Kép: rapidleaks.com

 

Nemzeti SportCsillag Péter: A Neymar-szorzó

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!