Első látásra úgy tűnik, hogy a parlament elnöke csupán azt kapta, amit megérdemelt. De ahogy általában lenni szokott, az első benyomás mindig téves. Ebben a válságban nem a korrupció miatti büntetésről volt szó, hanem a tisztességtelen marketingről.

 

A .týždeň-nek mindig nézeteltérései voltak az SNS-szel. Elleneztük, hogy Csehszlovákiát primitív emberek szétverjék, napjainkban pedig Szlovákia NATO- és EU-tagságát támogatjuk. Elleneztük Slota durvaságait, most pedig az ellen harcolunk, hogy az üres,  jellemtelen emberek meglopják a nemzetet. Nem változtunk, éppen úgy, ahogy Hrnko, Paška és Kapusta sem változott. Most azonban azt kell, hogy mondjam, Plavčan miniszter visszahívása a kormányfő részéről nem államférfiúi tett volt, hanem önző. És főleg igazságtalan.

 

Ez az újság ugyanakkor Peter Plavčan miniszterkedéséről sem gondol semmi jót. Éppen a .týždeň volt az, aki e kormányzat elején élesen kritizálta azoknak az okos embereknek az igyekezetét, akik Plavčan miniszternek próbáltak tanácsokat adni, és néhány reform ötletet becsempészni a  programba. Most pedig ismét a .týždeň volt az, aki nagy teret biztosított Veronika Remišovának arra, hogy ismertesse a nyilvánossággal a tudományokra és kutatásra szánt uniós alapok szétlopását. A visszahívott minisztert nem sajnáljuk, éppen ellenkezőleg, úgy gondoljuk, hogy sosem szabadott volna őt miniszterré kinevezni.

 

 hirdetes_810x300  

Ám a módszereken és az összefüggéseken sok minden függ.

 

1. Ahogy Plavčan miniszter eljárt az uniós alapok ügyében, az tényleg gyalázatos volt, és nemcsak hogy árnyékot vetett a kormányra, hanem bizonyította a korrupciót. Csakhogy ugyanez, sokszor nagyobb mértékben vonatkozik a smeres miniszterelnökökre is. Kaliňák Bašternákja, Richter Tiszta Napja (Čistý deň), Pellegrini doména.sk-ja vagy Lajčák Zuzana Hlávkovája mi más, ha nem ok a visszahívásra? Érthető minden – a kormányfőnek nem célja, hogy eltávolítsa a korrupciót vagy még csak az aprócska gyanúját is eloszlassa. Itt csupán arról van szó, hogy a miniszterelnök szeretné megtartani a hatalmát és hamis imázsát akár a koalíciós partner tönkretételének árán is. Így volt ez Slota esetében, és így van ez Danko esetében is. És bocsássanak meg, de szerintem ez jóval undorítóbb, mint a felkoncolt Plavčan vagy a koalíciós párt keselyűi az uniós alapok körül.

 

2. Figyeljük meg, annak ellenére, hogy az iskolaügy jövőképünk kulcsfontosságú tárcája, Plavčan alatt mégsem beszéltek sosem a tartalmáról. Mi, a .týždeňben nem vagyunk olyan naivak, hogy pont az SNS-től várjunk el hasznos ötleteket és rendszerszintű megoldásokat. De akkor miért éppen az SNS kapta az oktatásügyi tárcát? Talán Fico ilyen naiv lenne? Nem, hiszem, ő is tudja az SNS-ről mindazt, amit mi. Csak őt nem érdekli az oktatásügy. És ez még mindig rosszabb, mint Plavčan együgyűsége. Ugyanis az, hogy Fico tesz az oktatásügyre, megbocsáthatatlan felelőtlenség az állam ellen, amit éppen a kormánya igazgat.

 

Az utóbbi napokban meglepve figyelem, hogy a Smer marketingesei mennyire sikeresek a felelősségteljes, európai és főként intelligens Fico pártjáról szóló kép kialakításában. Mindez azért meglepő, mert azt gondoltam, hogy ezek az olcsó trükkök a szeriózus médiában és az elit körében már nem hatásosak. Tévedtem. Az uniós alapok körül kialakult botrány nem az SNS valódi arcát leplezte le, hanem a Smerét. Ezzel együtt az is megmutatkozott, hogy a Smer nem jelent garanciát az EU magjához való tartozásra, sokkal inkább Szlovákia problémáinak magját képezi.

 

.týždeň.sk, Štefan Hríb: Kríza, ktorá odhalila všetko

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!