Ne kerteljünk: sokk volt! Hétfőn reggel munkába jövet megtudtuk, hogy megvett minket a Penta. Illetve, hogy jelenlegi többségi tulajdonosunk, a PSIS annak fejében, hogy növeli befolyását a Pentával szemben a kiadóban, túlad rajtunk. Mint egy rossz pár cipőn.

 

Igazából nem is tudom, melyik zuhany volt a hidegebb. Az, hogy a Pentától való nagyobb függetlenségért a kiadónk odadobott minket – a Pentának, vagy maga a tény, hogy a pénzügyi csoport lesz a 100%-os tulajdonosunk.

 

Mert hát ne is kerteljünk: a Penta nem csak amolyan „hétköznapi” pénzügyi csoport. A Gorilla óta az újkori Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányának árnyéka vetül rá. Igaz, eddig senki sem bizonyította a Gorilla-akta hitelességét (vagy hamisságát), s a vizsgálat lefolyását szemlélve erre egyhamar nem is kerül sor. Mégis aggályos, ha egy ilyen csoport médiákat vásárol. Melyeknek, ugyebár, az az érdeke, hogy a Gorillához hasonló botrányokra fény derüljön.

 

 hirdetes_810x300  

Három évvel ezelőtt, amikor a Penta megszerezte kiadónk 45%-át, a Sme napilap munkatársai tömegesen elhagyták a kiadót és megalapították a Denník N-t. Nos, azóta lefolyt némi víz a Dunán, s azt például elmondhatjuk, hogy a Sme a Penta belépése után is független és véleményformáló médium maradt, ahogyan lapunk sem szembesült nyomásgyakorlással az új résztulajdonos részéről.

 

A helyzet most annyiban új, hogy a kisebbségi tulajdonosból 100%-os tulajdonos lesz. Hogy ez változtat-e valamit az eddigieken, nem tudjuk. Eddig szóban kaptunk ígéretet arra, hogy nem. Hogy ez valóban így lesz-e, jelenleg nem tudjuk. Ezen a téren viszont némileg biztató jel, hogy új kiadónk portfoliójába tartozik például a Trend hetilap, amely a tényfeltáró újságírás terén élen jár a hazai piacon, a legmerészebb és legkritikusabb médiák közé sorolható.

 

A tartalom befolyásolása azonban csak az egyik, s talán nem is a legfőbb aggály. Azt ugyanis nem igazán hiszi senki, hogy a Penta ezen túl az Új Szón keresztül akarná átnyomni az érdekeit. Annál indokoltabb viszont a kérdés, vajon hogyan viselkedne az új tulajdonos, ha mondjuk magyar kormánykörökből kapna egy ajánlatot az Új Szó eladására. Tudjuk, hogy a Fidesz már bekebelezte az erdélyi és a vajdasági magyar sajtó nagy részét, s azt is tudjuk, mit tett ez az érintett médiák függetlenségével.

 

Vajon tudja ezt a Penta is? S vajon érdekli-e egyáltalán?

 

Ujszo.com, Penta

Nyitókép: Ujszo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!