Pénteken a koalíciós tanács után egy percre úgy tűnt, hogy véget ért a kormányválság, hogy utána pár órával később kiderüljön, hogy tulajdonképpen mégsem ért véget. A nyári „Koalíciós trónharc” újabb epizódjában az SNS elnöke, Andrej Danko azt fogja követelni, hogy Robert Fico kormányfő hívja vissza Ján Richter munka-, szociális és családügyi minisztert.

 

A történések drámaiságát fokozza, hogy egyes információk szerint az SNS elszánta magát arra, hogy a parlamentben az ellenzékkel együtt Richter visszahívása mellett szavazzon. Mindezt annak ellenére, hogy Fico azzal fenyegetőzik, hogy a Richter leváltásáról szóló szavazást összeköti a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

A szavazatok összekapcsolása az Alkotmány szerint

 

Nem tudni, hogy Fico blöffölt, vagy azok a politikusok interpretálták félre a koalíciós tanács tartalmát, akik ezt az információt közölték, vagy az újságírók értelmezték rosszul az információkat. Tény, ami tény, hogy Fico nem kötheti össze a kormánnyal szembeni bizalmi szavazást a Richter ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazásával.

 

Az Alkotmány kimondja, hogy a „A kormány összekötheti a törvény elfogadására indított szavazást vagy bárminemű más szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással”. Így járt el 2011 októberében Iveta Radičová is, aki a kormánya iránti bizalmi szavazást összekapcsolta az akkor aktuális eurómentőcsomagról szóló szavazással.

 

(…)

 

Teoretikusan a kormány összekötheti ezt a két szavazást, de gyakorlatilag a kormánnyal szembeni bizalmi szavazás és a Richterrel szembeni bizalmatlansági szavazás összekapcsolása a következőt jelentené: Ha a parlament kinyilvánítaná bizalmatlanságát Richterrel szemben, egyben kinyilvánítaná a bizalmát a kormánnyal szemben. Richter távozna, a kormány maradna. Ha a parlament nem fogadná el a Richter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, akkor egyben bizalmatlanságát is kifejezné a kormány iránt. Így vége lenne a kormánynak.

 

(…)

 

Abban az értelemben összekötni a kormány iránti bizalmi szavazást a Richter visszahívására irányuló szavazással, hogyha Richter iránt a képviselők kinyilvánítják a bizalmatlanságukat, akkor az egész kormány iránt is, egy olyan folyamat, amit a szlovák alkotmány nem enged meg. Politikailag természetesen véghez lehetne vinni akkor, ha a parlament kimondaná bizalmatlanságát Richterrel szemben, és Fico benyújtaná a lemondását. Ezzel együtt megszűnne a jelenlegi kormány. Tehát nem a parlamenti képviselők szavazataival érne véget a kormány, hanem azzal, hogy Fico benyújtja a lemondását.

 

(…)

 

DenníkN, Ondrej Dostál: Spojí Fico Richtera s dôverou vláde? Nemôže

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!